macierze

Pytania o rozwiązania zadań.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
enta
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 619
Rejestracja: 18 mar 2018, 13:33
Podziękowania: 206 razy
Płeć:

macierze

Post autor: enta »

czy istnieje dokładnie trójka liczb xyz o właściwościach:
x (2 1 1)+y(1 1 1 )+z(0 0 1)= (1 2 3)
liczby w nawiasach powinny być pionowo
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Post autor: kerajs »

Tak.
\(x=-1 \wedge y=3 \wedge z=1\)
enta
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 619
Rejestracja: 18 mar 2018, 13:33
Podziękowania: 206 razy
Płeć:

Post autor: enta »

a jak to wyliczyć?
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Post autor: kerajs »

To zwykły układ równań:
\(\begin{cases}2x+y=1\\x+y=2\\x+y+z=3 \end{cases}\)

Możesz też rozwiązywać go macierzowo:
\(\begin{bmatrix} 2&1&0\\1&1&0\\1&1&1\end{bmatrix} \begin{bmatrix} x\\y\\z\end{bmatrix} = \begin{bmatrix} 1\\2\\3\end{bmatrix}\)
enta
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 619
Rejestracja: 18 mar 2018, 13:33
Podziękowania: 206 razy
Płeć:

Post autor: enta »

dzięki :)
ODPOWIEDZ