Witam wszyskich.
Mam pewien problem z poniższym zadaniem. Siedzę już dłuższy czas, i nie za bardzo wiem, od czego zacząć. Mógłby ktoś naprowadzić? Z góry wielkie dzięki!
Pozdrawiam
https://zapodaj.net/8e41caabe331a.png.html
Tarcie kinetyczne
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Expert
- Posty: 6261
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Witaj
Najpierw proponuję zapoznać się z regulaminem tego forum i nie wklejać linków do rysunków, które niedługo znikną tylko sformułować swój problem tutaj viewtopic.php?f=29&t=12617
Tarcie ma zapewnić lina nawinięta na belkę , od ilości zwojów zależy wartość tej siły a co za tym idzie rodzaj ruchu łódki w dół lub jej spoczynek. Problem o ile dobrze pamiętam jest rozwiązany w mechanice Leyko lub zbiorze zadań Niedziółkowskiego, zajrzyj tam.
Najpierw proponuję zapoznać się z regulaminem tego forum i nie wklejać linków do rysunków, które niedługo znikną tylko sformułować swój problem tutaj viewtopic.php?f=29&t=12617
Tarcie ma zapewnić lina nawinięta na belkę , od ilości zwojów zależy wartość tej siły a co za tym idzie rodzaj ruchu łódki w dół lub jej spoczynek. Problem o ile dobrze pamiętam jest rozwiązany w mechanice Leyko lub zbiorze zadań Niedziółkowskiego, zajrzyj tam.
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
-
- Witam na forum
- Posty: 2
- Rejestracja: 30 sty 2018, 22:16
- Płeć:
W ww. literaturze nie doszukałem się tego przykładu.
Jeśli chodzi o tarcie to oczywiscie nie trzeba tego tlumaczyc. Wzor Eulera tez pamiętam. Jeżeli łódka ma poruszac sie ze stala predkoscia. to zgodnie z zasada dynamiki naciag liny z jednej strony musi się rownac naciagowi liny z drugiej strony (z uwzdlenieniem tarcia oczywiscie).
Mój pomysl na to jest taki, że najpierw zapisuje rownanie rownowagi dla przypadku, w którym człowiek nie dotyka juz lódki (ciezar czlowieka jest rownowazony przez sile naciagu S liny). Dla tego warunku wyznaczam liczbe potrzebnych zwojów. Załóżmy, że wyjdzie nam 5 zwojów. I teraz, jezeli liczba zwojów bedzie mniejsza (np. 4) to czlowiek poleci razem z liną. Z kolei, gdy liczba zwojów bedzie wieksza, czlowiek bedzie stal na lodzi (nacisk na lodz bedzie równy: sila ciezkosci - naciag liny). Im wiecej zwojów, tym naciag liny mniejszy i wiekszy nacisk czlowieka na łódkę.
Pytanie, czy moje rozumowanie jest poprawne. Akurat mało juz pamietam z czasow studiow, a zadanie pomagam wykonac koledze.
Jeśli chodzi o tarcie to oczywiscie nie trzeba tego tlumaczyc. Wzor Eulera tez pamiętam. Jeżeli łódka ma poruszac sie ze stala predkoscia. to zgodnie z zasada dynamiki naciag liny z jednej strony musi się rownac naciagowi liny z drugiej strony (z uwzdlenieniem tarcia oczywiscie).
Mój pomysl na to jest taki, że najpierw zapisuje rownanie rownowagi dla przypadku, w którym człowiek nie dotyka juz lódki (ciezar czlowieka jest rownowazony przez sile naciagu S liny). Dla tego warunku wyznaczam liczbe potrzebnych zwojów. Załóżmy, że wyjdzie nam 5 zwojów. I teraz, jezeli liczba zwojów bedzie mniejsza (np. 4) to czlowiek poleci razem z liną. Z kolei, gdy liczba zwojów bedzie wieksza, czlowiek bedzie stal na lodzi (nacisk na lodz bedzie równy: sila ciezkosci - naciag liny). Im wiecej zwojów, tym naciag liny mniejszy i wiekszy nacisk czlowieka na łódkę.
Pytanie, czy moje rozumowanie jest poprawne. Akurat mało juz pamietam z czasow studiow, a zadanie pomagam wykonac koledze.