Macierze

Pytania o rozwiązania zadań.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
pati1998
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 2
Rejestracja: 19 sty 2018, 13:40
Podziękowania: 1 raz
Płeć:

Macierze

Post autor: pati1998 »

\(A= \begin{bmatrix}2&0&1\\1&-1&1\\2&1&0 \end{bmatrix}\) Pomocy. Muszę wyliczyć wyznacznik oraz odwrotnosc macierzy
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

\(W= \begin{vmatrix}2&0&1\\1&-1&1\\2&1&0 \end{vmatrix}=2 \cdot (-1) \cdot 0+0 \cdot 1 \cdot 2+1 \cdot 1 \cdot 1-0 \cdot 1 \cdot 0-2 \cdot 1 \cdot 1-1 \cdot (-1) \cdot 2=1\)
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

A jeśli idzie o odwracanie macierzy, to tu masz wszystko napisane: http://www.naukowiec.org/wzory/matematy ... 3_627.html, a ogólniej tu: http://www.naukowiec.org/wiedza/matemat ... a_607.html
ODPOWIEDZ