Rozważmy funkcje f:R->R,f(x)=\(x^2\) -4 .Obraz zbioru (-4,5] to
proszę o pomoc bo kompletnie nwm jak to rozwiązać,proszę o rozwiązanie żebym mógł to zrozumieć,nie samą odpowiedz
logika!!!!
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
- panb
- Expert
- Posty: 5122
- Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
- Lokalizacja: Nowiny Wielkie
- Podziękowania: 19 razy
- Otrzymane podziękowania: 2053 razy
- Płeć:
Re: logika!!!!
\(\)
Na rysunku wykres funkcji \(f(x)=x^2-4,\,\,\, x\in(-4;5]\)
Na czerwono zaznaczony obraz zbioru (przedziału) (-4,5].
Wykonaj niezbędne obliczenia i odpowiedź sformułuj osobiście, ok?
Na rysunku wykres funkcji \(f(x)=x^2-4,\,\,\, x\in(-4;5]\)
Na czerwono zaznaczony obraz zbioru (przedziału) (-4,5].
Wykonaj niezbędne obliczenia i odpowiedź sformułuj osobiście, ok?
-
- Fachowiec
- Posty: 2946
- Rejestracja: 20 gru 2013, 21:41
- Lokalizacja: Radom
- Otrzymane podziękowania: 1556 razy
- Płeć:
Re: logika!!!!
Lub ( wiedząc ,że y=f(x) jest ciągła w R ) bez czytania obrazka .
\(-4<x \le 5\)
\(-4 <x<0\) \(\\) \(\vee\) \(\\) \(0 \le x \le 5\)
\((-4)^2 >x>0^2\) \(\\) \(\vee\) \(\\) \(0^2 \le x^2 \le 5^2\)
\(16 >x^2>0\) \(\\) \(\vee\) \(\\) \(0 \le x^2 \le 25\)
\(16-4 >x^2-4>0-4\) \(\\) \(\vee\) \(\\) \(0 -4\le x^2 -4\le 25-4\)
\(12 >x^2-4>-4\) \(\\) \(\vee\) \(\\) \(-4\le x^2 -4\le 21\)
\(y \in (-4,12)\) \(\\) \(\vee\) \(\\)\(y \in [-4 ,21]\)
\(y \in (-4,12) \cup [-4,21]\)
\(y \in [-4,21]\) <---- żądany obraz zbioru
\(-4<x \le 5\)
\(-4 <x<0\) \(\\) \(\vee\) \(\\) \(0 \le x \le 5\)
\((-4)^2 >x>0^2\) \(\\) \(\vee\) \(\\) \(0^2 \le x^2 \le 5^2\)
\(16 >x^2>0\) \(\\) \(\vee\) \(\\) \(0 \le x^2 \le 25\)
\(16-4 >x^2-4>0-4\) \(\\) \(\vee\) \(\\) \(0 -4\le x^2 -4\le 25-4\)
\(12 >x^2-4>-4\) \(\\) \(\vee\) \(\\) \(-4\le x^2 -4\le 21\)
\(y \in (-4,12)\) \(\\) \(\vee\) \(\\)\(y \in [-4 ,21]\)
\(y \in (-4,12) \cup [-4,21]\)
\(y \in [-4,21]\) <---- żądany obraz zbioru