Ciągi

Pytania o rozwiązania zadań.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
justkisiel
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 26
Rejestracja: 19 lis 2017, 14:07
Podziękowania: 7 razy
Płeć:

Ciągi

Post autor: justkisiel »

Dla jakich wartosci parametru t ciąg an=(cost+1/2)^n jest malejący i ograniczony?
I mam pytanie. Czy muszę rozważyć dwa przypadki gdy 1) a1>0 i qe(0,1) i
2) a1<0 i q>1

Pomocy, kolokwium za trzy dni :(
Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy

Post autor: Galen »

Wczoraj był podobny temat.
viewtopic.php?f=9&t=83823&p=305415#p305415

Zrób analogicznie.
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy

Post autor: Galen »

Narysuj wykres funkcji \(y=cos x+\frac{1}{2}\)
Zauważysz,że \(q=y\in (0;1)\) innej możliwości nie ma.
\(t\in (- \frac{2\pi}{3}+2k\pi\;;\;- \frac{\pi}{3}+2k\pi)\)
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
ODPOWIEDZ