Termodynamika

Pytania o rozwiązania zadań.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
natttka
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 4
Rejestracja: 31 sie 2017, 14:58
Podziękowania: 1 raz
Płeć:

Termodynamika

Post autor: natttka »

Cześć, Jestem tu nowa dlatego przepraszam, jeśli post jest w złym dziale zamieszczony.

Czy znalazłby się ktoś, kto pomoże mi w rozwiązaniu zadania?

W izolowanym zbiorniku znajdują się dwa rodzaje gazu doskonałego (np. jednoatomowy i dwuatomowy) w dwóch osobnych częściach przedzielonych nieprzepuszczalną przegrodą. W pierwszej znajduje się n1 moli gazu, a w drugiej n2 moli. W obu częściach panuje takie samo ciśnienie p i temperatura T. Po usunięciu przegrody gazy wymieszały się, a temperatura układu nie zmieniła się. Znajdź zmianę entropii całego układu.


zaczęłam od tego:

Skoro pV=nRT , to:

p = [(n1*R*T)/V1] = [(n2*R*T)/V2]
T = [pV1/n1R] = [pV2/n2R]


Z góry dziękuję za poświęcony czas :)
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6268
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Post autor: korki_fizyka »

Pojawiając się po raz pierwszy na jakimś forum należy poświęcić chwilę czasu na zapoznanie się z tym :
viewtopic.php?f=29&t=12617
zwróć szczególna uwagę na zapisywanie wzorów przy pomocy LaTeX'a: viewtopic.php?f=21&t=12615
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
natttka
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 4
Rejestracja: 31 sie 2017, 14:58
Podziękowania: 1 raz
Płeć:

Post autor: natttka »

Dziękuję za uwagę. Nie znalazłam opcji edycji postu.


To co wymyśliłam, to:
\(pV=nRT\)

\(p=\frac{n1 \cdot R \cdot T}{V1}=\frac{n2 \cdot R \cdot T}{V2}\\)

\(T=\frac{p \cdot V1}{n1 \cdot R}=\frac{p \cdot V2}{21 \cdot R}\\)


Mogę też wyznaczyć V1 i V2, ale tutaj też nie wiem jak to dalej wykorzystać.

\(V1=\frac{n1 \cdot R \cdot T}{p}\\)

\(V2=\frac{n2 \cdot R \cdot T}{p}\\)
kubaxc332
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 7
Rejestracja: 31 maja 2015, 19:33
Otrzymane podziękowania: 2 razy
Płeć:

Re: Termodynamika

Post autor: kubaxc332 »

Rozwiazalas juz?Jesli nie to mogę Ci wyslac rozwiazanie i oczywiscie wytlumaczyc
natttka
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 4
Rejestracja: 31 sie 2017, 14:58
Podziękowania: 1 raz
Płeć:

Post autor: natttka »

Jeszcze nie rozwiązałam, więc bardzo proszę o pomoc :D
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6268
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Post autor: korki_fizyka »

Należy zastosować wzór na entropię S = k ln P oraz własność, że entropia układu złożonego równa jest sumie entropii \(S_1\) i entropii \(S_2\) układu drugiego. Potem to już czysta matematyka = zabawa z logarytmami. Po przekształceniach powinnaś otrzymać coś takiego:
\(\Delta S = - R[n_1 ln( \frac{n_1}{n_1 + n_2}) + n_2 ln \frac{n_2}{n_1 + n_2})]\)

PS. Edycja postów szybko znika (okno czasowe to jakieś 10 min po zamieszczeniu posta), a w ogóle juz nie można edytować jak ktoś zaraz zamieści następny post w wątku. To wada tego forum. :(
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
natttka
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 4
Rejestracja: 31 sie 2017, 14:58
Podziękowania: 1 raz
Płeć:

Re: Termodynamika

Post autor: natttka »

Bardzo dziękuję za odpowiedź! Spróbuję sama to policzyć. Mam nadzieję, że dojdę do takiego samego wyniku.

Nie rozumiem, dlaczego należy skorzystać z podanego wzoru na entropię.
ODPOWIEDZ