Procenty
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Często tu bywam
- Posty: 162
- Rejestracja: 30 sty 2016, 08:57
- Podziękowania: 88 razy
Procenty
Liczba a jest większa od liczby b o 20%. Liczbę a powiększono o 10%, a liczbę b pomniejszono o 10%. Oblicz o ile procent większa jest liczba powiększona od pomniejszonej.
-
- Fachowiec
- Posty: 2963
- Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
- Podziękowania: 33 razy
- Otrzymane podziękowania: 1303 razy
- Płeć:
\(a=b+20\%b=1,2b\\
a'=a+10\%a=1,1a \So a= \frac{a'}{1,1} \\
b'=b-10\%b=0,9b \So b= \frac{b'}{1,1}\\
a=1,2b\\
\frac{a'}{1,1}=1,2 \cdot \frac{b'}{0,9}\\
a= \frac{1,1 \cdot 1,2}{0,9}b \\
a=1,46666666666666666b\\
a=b+46 \frac{2}{3}\%b\)
Edit:
Dopisałem znaki \ przed znakami % których brak powodował niewyświetlanie treści postu
a'=a+10\%a=1,1a \So a= \frac{a'}{1,1} \\
b'=b-10\%b=0,9b \So b= \frac{b'}{1,1}\\
a=1,2b\\
\frac{a'}{1,1}=1,2 \cdot \frac{b'}{0,9}\\
a= \frac{1,1 \cdot 1,2}{0,9}b \\
a=1,46666666666666666b\\
a=b+46 \frac{2}{3}\%b\)
Edit:
Dopisałem znaki \ przed znakami % których brak powodował niewyświetlanie treści postu
- eresh
- Guru
- Posty: 16825
- Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
- Podziękowania: 6 razy
- Otrzymane podziękowania: 10381 razy
- Płeć:
Re: Procenty
NieRozumiem85 pisze:Liczba a jest większa od liczby b o 20%. Liczbę a powiększono o 10%, a liczbę b pomniejszono o 10%. Oblicz o ile procent większa jest liczba powiększona od pomniejszonej.
\(a=b+20\%b=b+0,2b=1,2b\\
a+10\%a=1,1a=1,1\cdot 1,2b=1,32b\\
\frac{1,32b-0,9b}{0,9b}\cdot 100\%=46\frac{2}{3}b\%\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę