https://zapodaj.net/9d4c705a8b71f.png.html
Czy znalazłby się ktoś kto wie jak to zrobić, i mógł mi trochę wytłumaczyć?
Robiłem podobne zadania, ale ten obwód należy do trochę dziwnych xd
zaczynając od początku, nie wiem nawet jak wyznaczyć opór zastępczy tego układu, ponieważ obwód ma połączenie jedynie na dole.
Podstawy elektroniki
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Witam na forum
- Posty: 3
- Rejestracja: 17 cze 2017, 18:53
- Podziękowania: 1 raz
-
- Fachowiec
- Posty: 2963
- Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
- Podziękowania: 33 razy
- Otrzymane podziękowania: 1303 razy
- Płeć:
Takie połączenie, to nie połączenie. Traktuj to jak dwa osobne obwody. Z prawego masz:
\(U_{ab}=I \cdot \frac{R_2 \cdot R_2}{R_2+R_2}\) gdzie \(I=100i\)
Wstawiasz to do obwodu lewego:
\(10-kU_{ab} -i \cdot R_1=0\)
Z uzyskanych równań wylicz \(U_{ab}, \ i\).
Wtedy dla prawego obwodu masz szukane:
\(U_{Th}=U_{ab}\\
R_{Th}= \frac{R_2 \cdot R_2}{R_2+R_2}\)
\(U_{ab}=I \cdot \frac{R_2 \cdot R_2}{R_2+R_2}\) gdzie \(I=100i\)
Wstawiasz to do obwodu lewego:
\(10-kU_{ab} -i \cdot R_1=0\)
Z uzyskanych równań wylicz \(U_{ab}, \ i\).
Wtedy dla prawego obwodu masz szukane:
\(U_{Th}=U_{ab}\\
R_{Th}= \frac{R_2 \cdot R_2}{R_2+R_2}\)
-
- Witam na forum
- Posty: 3
- Rejestracja: 17 cze 2017, 18:53
- Podziękowania: 1 raz
-
- Fachowiec
- Posty: 2963
- Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
- Podziękowania: 33 razy
- Otrzymane podziękowania: 1303 razy
- Płeć:
Wpierw prawy obwód traktuję jak źródło prądowe i połączenie równoległe dwóch 100 omowych oporników. Rezystancję zastępczą takiego połączenia liczy się tak:
\(\frac{1}{R_Z}= \frac{1}{R_A}+ \frac{1}{R_A}\\
\frac{1}{R_Z}= \frac{R_A+R_B}{R_AR_B}\\
R_Z= \frac{R_AR_B}{R_A+R_B}\)
Gdy liczę rezystancję zastępczą dwójnika aktywnego z zacisków ab, to mam połączenie równolegle dwóch gałęzi z oporami 100 Ohm oraz gałęzi z rezystancją wewnętrzną SPM która jako nieskończenie duża stanowi przerwę w tej gałęzi. Ergo, jako rezystancja zastępcza pozostaje połączenie równoległe dwóch 100 omowych rezystorów.
\(\frac{1}{R_Z}= \frac{1}{R_A}+ \frac{1}{R_A}\\
\frac{1}{R_Z}= \frac{R_A+R_B}{R_AR_B}\\
R_Z= \frac{R_AR_B}{R_A+R_B}\)
Gdy liczę rezystancję zastępczą dwójnika aktywnego z zacisków ab, to mam połączenie równolegle dwóch gałęzi z oporami 100 Ohm oraz gałęzi z rezystancją wewnętrzną SPM która jako nieskończenie duża stanowi przerwę w tej gałęzi. Ergo, jako rezystancja zastępcza pozostaje połączenie równoległe dwóch 100 omowych rezystorów.
-
- Witam na forum
- Posty: 3
- Rejestracja: 17 cze 2017, 18:53
- Podziękowania: 1 raz
Teraz wiem co i jak, nie doczytałeś że szukamy NIE obwodu względem zacisków ab, tylko obwodu na lewo od zacisków ab. Inaczej mówiąc trzeba 'wyjąc' ten jeden opornik Rl i dopiero potem sprawdzić rezystancję zastępczą.
Gdybym się mylił proszę abyś mnie poprawił
Ale i tak wielkie dzięki, samemu zajęłoby mi to znacznie dłużej, a tak szybciej opanuje całość materiału
Gdybym się mylił proszę abyś mnie poprawił
Ale i tak wielkie dzięki, samemu zajęłoby mi to znacznie dłużej, a tak szybciej opanuje całość materiału