Elipsa i parabola.

Pytania o rozwiązania zadań.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Eko140
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 14
Rejestracja: 04 cze 2017, 15:27
Podziękowania: 1 raz
Płeć:

Elipsa i parabola.

Post autor: Eko140 »

1. Dana jest elipsa x^2+2y^2 = 32 oraz punkt A(2, 1). Równania prostych przechodzacych przez punkt A i ogniska tej elipsy, to?

a) −2x+4y−6 = 0,−x−y+3 = 0; b) x+2y−4 = 0,−x+6y−4 = 0; c) x−3y+2 = 0, x+y−2 = 0.

2.Elipsa, której ogniska leza na osi Ox, kierownice maja równania x=4 \frac{1}{2} , x=-4 \frac{1}{2} i mimośród \frac{2}{3} to?

a) 5x^2 + 9y^2 = 45; b) 16x^2 + 36y^2 = 576; c) 64x^2 + 100y^2 = 6400.

3. Parabola o wierzchołku w punkcie W (0, 0) i ognisku F ( \frac{1}{16}, 0 ), to:
a) y^2 = 12x; b) y^2 = \frac{1}{16}x c) y^2= \frac{1}{4}x
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: Elipsa i parabola.

Post autor: eresh »

Eko140 pisze:1. Dana jest elipsa x^2+2y^2 = 32 oraz punkt A(2, 1). Równania prostych przechodzacych przez punkt A i ogniska tej elipsy, to?

a) −2x+4y−6 = 0,−x−y+3 = 0; b) x+2y−4 = 0,−x+6y−4 = 0; c) x−3y+2 = 0, x+y−2 = 0.

2.Elipsa, której ogniska leza na osi Ox, kierownice maja równania x=4 \frac{1}{2} , x=-4 \frac{1}{2} i mimośród \frac{2}{3} to?

a) 5x^2 + 9y^2 = 45; b) 16x^2 + 36y^2 = 576; c) 64x^2 + 100y^2 = 6400.
viewtopic.php?f=9&t=82936&p=302561#p302561
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: Elipsa i parabola.

Post autor: eresh »

Eko140 pisze:
3. Parabola o wierzchołku w punkcie W (0, 0) i ognisku F ( \frac{1}{16}, 0 ), to:
a) y^2 = 12x; b) y^2 = \frac{1}{16}x c) y^2= \frac{1}{4}x
odp. C.
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
Eko140
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 14
Rejestracja: 04 cze 2017, 15:27
Podziękowania: 1 raz
Płeć:

Post autor: Eko140 »

Dobrze, ale link który Pan podał są inne odpowiedzi niż te, które mam w odpowiedziach. :/
Eko140
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 14
Rejestracja: 04 cze 2017, 15:27
Podziękowania: 1 raz
Płeć:

Post autor: Eko140 »

A mógłby Pan obliczyć te zadanie 3?
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re:

Post autor: eresh »

Eko140 pisze:Dobrze, ale link który Pan podał są inne odpowiedzi niż te, które mam w odpowiedziach. :/
ale to nie powód żeby dublować zadania
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
Eko140
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 14
Rejestracja: 04 cze 2017, 15:27
Podziękowania: 1 raz
Płeć:

Post autor: Eko140 »

To mogłaby Pani poprawić odpowiedzi tak, aby się zgadzały z tymi co podałem?
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Post autor: panb »

A sam nie możesz? Wysil się trochę, pozmieniaj liczby i ... niech to będzie twój wkład w rozwiązanie.
Możesz też się poddać, skoro matma ci nie leży. :)
ODPOWIEDZ