Elektrotechnika- prąd stały

Pytania o rozwiązania zadań.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
pankleks1000
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 62
Rejestracja: 25 mar 2016, 23:23
Lokalizacja: Cape Verde
Podziękowania: 36 razy
Płeć:
Kontakt:

Elektrotechnika- prąd stały

Post autor: pankleks1000 »

Dane:\(E1=12V;E2=7V;R1=1 \Omega ; R2=2 \Omega ; R3=4 \Omega ;R4=3 \Omega\)
Szukane: wskazanie woltomierza Uv=?
Moce tracone:\(P_{R1},P_{R2},P_{R3},P_{R4}\)=?
Załączniki
Bez tytułu1.png
Bez tytułu1.png (87.56 KiB) Przejrzano 1748 razy
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Post autor: kerajs »

\(E_1-E_2=I(R_1+R_2+R_3+R_4) \So I=....\\
E_1-IR_1-U_V-IR_4=0 \So U_V=....\\
P=UI= \frac{U^2}{R}=I^2R\)
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6268
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Post autor: korki_fizyka »

I = 0,5 A
\(U_V = \Delta V = V_1 - V_2\)= 11,5 - 2 = 9,5 V
z mocami dasz radę sam
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
ODPOWIEDZ