Rozwiązać w zbiorze liczb całkowitych
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Fachowiec
- Posty: 2946
- Rejestracja: 20 gru 2013, 21:41
- Lokalizacja: Radom
- Otrzymane podziękowania: 1556 razy
- Płeć:
Re: Rozwiązać w zbiorze liczb całkowitych
\(n= 7m+r\) , \(r \in \left\{ 0,1,2,3,4,5,6\right\}\) , \(m \in Z\)
\(n^2+1= 7( 7m^2+2mr)+ r^2+1\)
Aby były rozwiązania to \(r^2+1\) \(\equiv\)\(0\)\(\\)\(( mod\) \(7)\)
Wychodzi ,że nie ma rozwiązań w liczbach całkowitych .
\(n^2+1= 7( 7m^2+2mr)+ r^2+1\)
Aby były rozwiązania to \(r^2+1\) \(\equiv\)\(0\)\(\\)\(( mod\) \(7)\)
Wychodzi ,że nie ma rozwiązań w liczbach całkowitych .