GRANICA FUNKCJI

Pytania o rozwiązania zadań.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
pchr
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 24 kwie 2017, 22:54
Płeć:

GRANICA FUNKCJI

Post autor: pchr »

Proszę o pomoc!

1)lim x->0 e^x-1-x/x^2

2) lim x->0+ tgx-x/x^2
Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy

Post autor: Galen »

\(1)\\ \Lim_{x\to 0} \frac{e^{x-1}-x}{x^2}= \frac{e^{-1}}{0} \to + \infty\)

\(2)\\ \Lim_{x\to 0} \frac{tgx-x}{x^2}=(H)= \Lim_{x\to 0 } \frac{cos^{-2}x-1}{2x}=(H)= \Lim_{x\to 0} \frac{-2cos^{-3}x \cdot (-sinx)}{2}= \Lim_{x\to 0} \frac{sinx}{cos^3x}= \frac{0}{1}=0\)
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
ODPOWIEDZ