przekształcenie afiniczne

Pytania o rozwiązania zadań.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
mela1015
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 488
Rejestracja: 20 kwie 2013, 11:00
Podziękowania: 229 razy
Otrzymane podziękowania: 2 razy

przekształcenie afiniczne

Post autor: mela1015 »

Przekształcenie afiniczne \(f: \rr ^2 \to \rr ^2\) zadane jest wzorem :

\(f(P)= \begin{bmatrix}3& 2&\\1&1& \end{bmatrix}*P\) gdzie \(P \in \rr ^2\)

Prosta l określona jest równaniem \(x-y=0\)

1. czy f jest izometrią płaszczyzny ?
2.czy f jest odwzorowaniem bijektywnym ?
3. wyznacz obraz prostej l w przekształceniu f
4.wyznacz obraz punktu P=(1,1) w złożeniu \(f \circ f\)
ODPOWIEDZ