Sprawdzenie zadania

Pytania o rozwiązania zadań.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Ravo
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 04 sty 2017, 22:26

Sprawdzenie zadania

Post autor: Ravo »

Witam przedstawiam rozwiązanie w obrazku. Proszę o komentarz, czy zadanie jest zrobione dobrze. Z góry dzięki. Pozdrawiam.
Samolot leci z prędkością 1Ma na wysokości h = 10 km. W chwili, gdy samolot znajduje się nad baterią z działa
wystrzelono pocisk. Z jaką prędkością i pod jakim kątem powinien być wystrzelony pocisk, aby trafił w samolot? 1 Ma = 340 m/s


Obrazek
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6268
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Post autor: korki_fizyka »

c nie jest wcale prędkością tylko odległością=drogą pocisku w czasie t, w którym samolot przebędzie z kolei drogę równą 340t, więc z tw. Pitagorasa masz: \((vt)^2=h^2+(340t)^2\).
Aby wyrugować czas należy zastosować funkcję sinus.
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
ODPOWIEDZ