Prosze o pomoc elektroenergetyka

Pytania o rozwiązania zadań.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
mabxpl
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 29 lis 2016, 21:59
Płeć:

Prosze o pomoc elektroenergetyka

Post autor: mabxpl »

Witam, potrzebuje pomocy w rozwiazaniu zadan z elktroenergetyki (jeśli nie ten dział proszę o przeniesinie ), Zrobiłem zad 1 i 2, nie wiem czy sa dobrze al nie mam pojęcia jak się za nie zabrać, mógłby ktoś mnie jakoś na to naprowadzić, pomóc jakoś w rozwiązaniu tych zadań?
oto ich treść:

Zad 1.
Transformator 1-faz. o mocy SN= 1000 VA, napięcie znamionowe UN = 230/110 V. Zasilanie od strony
GN. W czasie próby zwarcia oraz biegu jałowego na miernikach odczytano:
Próba zwarcia |||| Próba biegu jałowego
Watomierz [W] 28 ||| 15
Woltomierz [V] 12 ||| 230
Amperomierz [A] 4,35 ||| 0,089
Wyznaczyć wszystkie parametry transformatora (RT, XT, ZT, GT, BT, YT).
Zad 2.
Transformator z zad. 1 podłączono pod napięcie U = 223 V i obciążono impedancją Z = R + jX gdzie
R =16,5 Ohm ; a X = 6,5 Ohm;. Obliczyć straty mocy czynnej
w transformatorze.
Uwaga: przyjąć model transformatora typu „gamma”, uwzględnić parametry podłużne i poprzeczne,
pamiętać o przeliczeniu wszystkich wielkości na jeden poziom napięcia.
Zad 3.
Obrazek
W układzie pomiarowym jak na rysunku (bez baterii kondensatorów) odczytano następujące
wskazania mierników:
Punkt 1. ||| Punkt 2.
Watomierz [W] 460 \\\ 334
Woltomierz [V] 230 \\\ 214,5
Amperomierz [A] 3,15 \\\ 3,15
Wyznaczyć:
- Rezystancję (R) i indukcyjność (L) odbiornika
- Rezystancję (RL) i reaktancję (XL) modelu linii (przyjąć model linii w postaci szeregowego połączenia RL i XL)
Następnie równolegle z odbiornikiem załączono baterię kondensatorów o pojemności
C = 65 µF oraz ustawiono napięcie na woltomierzu w punkcie P.1 230 V.
Wyznaczyć:
- wskazania mierników w punkcie P.2 (watomierza W2, woltomierza V2, amperomierza A2

Zad4.
Obrazek
W układzie pomiarowym jak na rysunku odczytano następujące wskazania mierników:
Punkt 1. \\\ Punkt 2.
Watomierz [W] 170
Woltomierz [V] 230 \\\ 80
Amperomierz [A] 0,97
Wyznaczyć:
- Rezystancję odbiornika R0
- Rezystancję (RL) i reaktancję (XL) modelu linii (przyjąć model linii w postaci szeregowego
połączenia RL i XL)
- Wskazanie woltomierza VL
- Stratę mocy czynnej na linii ΔPRL
- Spadek napięcia na linii ΔU


moje odpowiedzi do 1 i 2
Obrazek Obrazek
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6268
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Post autor: korki_fizyka »

Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
ODPOWIEDZ