Niech trójkąt ABC będzie dowolnym trójkątem, a punkt G punktem przecięcia jego środkowych AA', BB', CC'. Niech P oznacza pole trójkąta ABC.
a)Jaka część liczby P stanowi pole trójkąta A'AB ?
b) Jaka część liczby P stanowi pole trójkąta BGC ?
c) Wyznacz różnice pole trójkąta BGA' - pole trójkąta CGB'
geometria
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Guru
- Posty: 18457
- Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
- Podziękowania: 4 razy
- Otrzymane podziękowania: 9161 razy
Środkowe trójkąta przecinają się w punkcie G.Punkt G dzieli każdą ze środkowych w stosunku \(2\;:\;1\) ,licząc od wierzchołka.
Stąd masz:
\(\frac{A'G}{AG}= \frac{1}{2}\\czyli\\|A'G| = \frac{1}{3}|AA'|\\|B'G|= \frac{1}{3}|BB'|\\|C'G|= \frac{1}{3} |CC'|\)
Z tw.Talesa otrzymasz podobne zależności między odpowiednimi wysokościami trójkątów,których pola masz policzyć.
Stąd masz:
\(\frac{A'G}{AG}= \frac{1}{2}\\czyli\\|A'G| = \frac{1}{3}|AA'|\\|B'G|= \frac{1}{3}|BB'|\\|C'G|= \frac{1}{3} |CC'|\)
Z tw.Talesa otrzymasz podobne zależności między odpowiednimi wysokościami trójkątów,których pola masz policzyć.
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
-
- Fachowiec
- Posty: 2946
- Rejestracja: 20 gru 2013, 21:41
- Lokalizacja: Radom
- Otrzymane podziękowania: 1556 razy
- Płeć:
Re: geometria
Rozcięcie \(\Delta\) jego przez środkowe daje podział \(\Delta\) na sześć \(\Delta\) o równych polach.
Do tego uzasadnienia wystarczy tylko fakcik ,że środkowa rozcina \(\Delta\) na dwa \(\Delta\) o równych polach .
Potem trzeba to zastosować do powstałych \(6\) -ciu \(\Delta\) --kątów i juz. To łątwe .
ODP :
a) \(\frac{1}{2} \cdot P\)
b)\(\frac{1}{3} \cdot P\)
c) \(0\)
Do tego uzasadnienia wystarczy tylko fakcik ,że środkowa rozcina \(\Delta\) na dwa \(\Delta\) o równych polach .
Potem trzeba to zastosować do powstałych \(6\) -ciu \(\Delta\) --kątów i juz. To łątwe .
ODP :
a) \(\frac{1}{2} \cdot P\)
b)\(\frac{1}{3} \cdot P\)
c) \(0\)