Prawdopodobieństwo
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Często tu bywam
- Posty: 162
- Rejestracja: 30 sty 2016, 08:57
- Podziękowania: 88 razy
Prawdopodobieństwo
Do portu M płyną z daleka dwa statki Xi Y. Płyną one z róźnych stron i niezależnie jeden od drugiego wpływają do portu w oznaczonym dniu, a każda pora doby jest dla każdego z nich jednakowo możliwa. Czas potrzebny na wyładowanie i załadowanie statku X wynosi 1 godzina, statku Y 2 godziny. Obliczyć prawdopodobieństwo, że jeden ze statków będzie musiał czekać na redzie, aż miejsce w porcie zwolni drugi z tych statków.
-
- Guru
- Posty: 17549
- Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękowania: 41 razy
- Otrzymane podziękowania: 7435 razy
- Płeć:
Wykombinowałam taki obrazek:\(\frac{pole\ nie\ zacieniowane}{pole\ zacieniowane}= \frac{ \frac{23^2}{2}+ \frac{22^2}{2} }{24^2} = \frac{22^2+23^2}{2 \cdot 24^2} \approx 0,88\)
p- stwo , że któryś będzie czekać to \(1- \frac{22^2+23^2}{2 \cdot 24^2} \approx 0,12\)
Rozumiesz ?
p- stwo , że żaden nie będzie czekać to p- stwo , że któryś będzie czekać to \(1- \frac{22^2+23^2}{2 \cdot 24^2} \approx 0,12\)
Rozumiesz ?