Na podstawie danych z rysunku oblicz kąt \(\alpha\)
Oblicz kąt alfa
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Rozkręcam się
- Posty: 62
- Rejestracja: 25 mar 2016, 23:23
- Lokalizacja: Cape Verde
- Podziękowania: 36 razy
- Płeć:
- Kontakt:
-
- Rozkręcam się
- Posty: 62
- Rejestracja: 25 mar 2016, 23:23
- Lokalizacja: Cape Verde
- Podziękowania: 36 razy
- Płeć:
- Kontakt:
-
- Guru
- Posty: 18457
- Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
- Podziękowania: 4 razy
- Otrzymane podziękowania: 9161 razy
\(\beta\) jest kątem ostrym naprzeciw kąta \(\alpha\) Narysuj przekątne czworokąta o dwóch kątach
prostych i pozostałych dwóch \(\alpha \;\;\;i\;\;\;\beta\). Otrzymasz trójkąt prostokątny j:
przyprostokątna naprzeciw połowy beta ma długość d/2, zaś przeciwprostokątna to połowa średnicy okręgu,czyli D/2.
Liczysz sin dla połowy beta.
\(sin{ \frac{\beta}{2} }= \frac{ \frac{d}{2} }{ \frac{D}{2} }= \frac{d}{D}= \frac{0,375 D}{D}=0,375\)
Z tablic masz \(\frac{\beta}{2}=\approx 22^o\)
\(\beta \approx 44^o\)
Suma kątów czworokąta =360 stopni
\(\alpha+\beta+2\cdot 90^o=360^o \\
\alpha=180^o-44^o=136^o\)
prostych i pozostałych dwóch \(\alpha \;\;\;i\;\;\;\beta\). Otrzymasz trójkąt prostokątny j:
przyprostokątna naprzeciw połowy beta ma długość d/2, zaś przeciwprostokątna to połowa średnicy okręgu,czyli D/2.
Liczysz sin dla połowy beta.
\(sin{ \frac{\beta}{2} }= \frac{ \frac{d}{2} }{ \frac{D}{2} }= \frac{d}{D}= \frac{0,375 D}{D}=0,375\)
Z tablic masz \(\frac{\beta}{2}=\approx 22^o\)
\(\beta \approx 44^o\)
Suma kątów czworokąta =360 stopni
\(\alpha+\beta+2\cdot 90^o=360^o \\
\alpha=180^o-44^o=136^o\)
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.