Punkty P Q R S leżą odpowiednio na bokach AB BC CD i DA pewnego kwadratu. Wykazać że jeśłi proste pr PR i pr SQ są prostopadłe to
\(|PR|=|SQ|\)
geometria elementarna
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Fachowiec
- Posty: 2946
- Rejestracja: 20 gru 2013, 21:41
- Lokalizacja: Radom
- Otrzymane podziękowania: 1556 razy
- Płeć:
Re: geometria elementarna
oznacz punkt \(E\) : \(\\) \(E= \kre{QS} \cap \kre{RP}\)
oznacz \(\alpha =| \angle EPB|\)
zauważ , że \(| \angle ESA|=360-(180- \alpha +90+90)= \alpha\)
teraz dorysuj rzuty prostokątne punktów ; \(R,Q\) na boki przeciwległe kwadratu .
dostaniesz odcinki o długościach równych bokowi kwadratu.
zrób odpowiednie \(\Delta\) prostokątne i już masz Twoją tezę.
oznacz \(\alpha =| \angle EPB|\)
zauważ , że \(| \angle ESA|=360-(180- \alpha +90+90)= \alpha\)
teraz dorysuj rzuty prostokątne punktów ; \(R,Q\) na boki przeciwległe kwadratu .
dostaniesz odcinki o długościach równych bokowi kwadratu.
zrób odpowiednie \(\Delta\) prostokątne i już masz Twoją tezę.
-
- Fachowiec
- Posty: 2946
- Rejestracja: 20 gru 2013, 21:41
- Lokalizacja: Radom
- Otrzymane podziękowania: 1556 razy
- Płeć:
Re: geometria elementarna
Nie .
trójka odcinków którą wskazałaś : buduje \(\Delta PSR\)
czyli : \(|PR|< |PS|+ |SR|\)
trójka odcinków którą wskazałaś : buduje \(\Delta PSR\)
czyli : \(|PR|< |PS|+ |SR|\)