Wyznacz

Pytania o rozwiązania zadań.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
mela1015
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 488
Rejestracja: 20 kwie 2013, 11:00
Podziękowania: 229 razy
Otrzymane podziękowania: 2 razy

Wyznacz

Post autor: mela1015 »

Mamy funkcję h(x) oraz g(x). Wyznaczyć:

a) \(h*g\) (mnożenie)
b)\(h \circ g\) (złożenie funkcji)

\(h(x)=\begin{cases}x^2&\text{dla } x \in (1,+ \infty )\\ 1-x&\text{dla } x \in (- \infty ,1] \end{cases}\)

\(g(x)=\begin{cases}2^x&\text{dla } x \in (- \infty ,2)\\ x^3&\text{dla } x \in (2,+ \infty )\\ 5&\text{dla } x=2 \end{cases}\)
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Re: Wyznacz

Post autor: radagast »

mela1015 pisze:Mamy funkcję h(x) oraz g(x). Wyznaczyć:

a) \(h*g\) (mnożenie)


\(h(x)=\begin{cases}x^2&\text{dla } x \in (1,+ \infty )\\ 1-x&\text{dla } x \in (- \infty ,1] \end{cases}\)

\(g(x)=\begin{cases}2^x&\text{dla } x \in (- \infty ,2)\\ x^3&\text{dla } x \in (2,+ \infty )\\ 5&\text{dla } x=2 \end{cases}\)
\(h*g(x)= \begin{cases} 2^x(1-x)\ \ \ \ dla\ \ x \le 1\\x^2 \cdot 2^x\ \ \ \ \ \ \ \ \ dla\ \ 1<x<2\\5x^2\ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ dla\ \ x=2\\x^5\ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ dla\ \ x>2\end{cases}\)
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Re: Wyznacz

Post autor: radagast »

mela1015 pisze:Mamy funkcję h(x) oraz g(x). Wyznaczyć:

b)\(h \circ g\) (złożenie funkcji)

\(h(x)=\begin{cases}x^2&\text{dla } x \in (1,+ \infty )\\ 1-x&\text{dla } x \in (- \infty ,1] \end{cases}\)

\(g(x)=\begin{cases}2^x&\text{dla } x \in (- \infty ,2)\\ x^3&\text{dla } x \in (2,+ \infty )\\ 5&\text{dla } x=2 \end{cases}\)
\(h \circ g(x)= \begin{cases} 1-2^{x}\ \ \ \ dla\ \ x \le 1\\ 2^{2x}\ \ \ \ \ \ \ \ \ dla\ \ 1<x<2\\25\ \ \ \ \ \ \ \ \ \ dla\ \ x=2\\x^6\ \ \ \ \ \ \ \ \ \ dla\ \ x>2\end{cases}\)
ODPOWIEDZ