Równania różniczkowe

Pytania o rozwiązania zadań.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
opop1995
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 159
Rejestracja: 28 paź 2015, 16:01
Podziękowania: 55 razy

Równania różniczkowe

Post autor: opop1995 »

Napisz rozwiązanie ogólne i szczególne dla \(u(t)=2\), warunki początkowe to stan równowagi

a) \(ax'(t) + 2x(t) = 3u(t)\)
b) \(2x''(t) + bx'(t) + 3x(t) = 2u(t) , b=10\)

Z góry dziękuję za pomoc. :(
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

tych niewiadomych strasznie dużo: \(x,u,t\) ( bo rozumiem że \(a\) to parametr ? ), a równanie tylko jedno ?
opop1995
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 159
Rejestracja: 28 paź 2015, 16:01
Podziękowania: 55 razy

Re: Równania różniczkowe

Post autor: opop1995 »

Dokładnie tak, 'a' to jest parametr.
ODPOWIEDZ