Elektrotechnika zadanko :)

Pytania o rozwiązania zadań.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Dranem
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 06 lip 2016, 12:14
Płeć:

Elektrotechnika zadanko :)

Post autor: Dranem »

Witam, z układu poniżej muszę wyznaczyć parametry Rz i Ez widziane z zacisków
a i b przy użyciu metody Thevenina.

Obrazek

Na początku "wyłączam" Rx. Więc R1 i R2 jest to rezystancja zastępcza równa Rz=(R1*R2)/(R1+R2). I na zaciskach a i b powstaje napięcie Uabo, które jest równe Ez .
Uab=Ez Uab=(E*R2)/(R1+R2)
I=Ez/(Rz+Rx)

Tylko nie wiem jak się ma do tego ten wyłącznik, że niby wtedy Rx nie bierzemy pod uwagę?
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6268
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Post autor: korki_fizyka »

R1 i R2 są połączone szeregowo więc źle obliczasz rezystancję zastępczą.
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
ODPOWIEDZ