Dzielenie licz binarnych

Pytania o rozwiązania zadań.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Kaszkaj
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 16 cze 2016, 08:30

Dzielenie licz binarnych

Post autor: Kaszkaj »

Witam czy mogl by mi ktos pomoc i obliczyczc mi jeden przykład na liczbach binarnych pisemnie? Najbardziej chidzi mi o rozpisanie
Przyklad :
101001:1001
arksoftware
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 39
Rejestracja: 24 maja 2016, 11:44
Otrzymane podziękowania: 9 razy
Płeć:

Post autor: arksoftware »

.......100
.----------
.101001 : 1001
-1001
.------------
.......101

Czyli wynikiem jest 100 i reszta 101.
Dzielenie robi się tak samo w dowolnym systemie pozycyjnym. W tym przykładzie w 1010 jeden raz mieści się 1001. Mnożysz 1 * 1001, zapisujesz pod spodem, odejmujesz. Potem przepisujesz kolejne cyfry z dzielnej, ale ciągle 1001 mieści się 0 razy. Przepisałeś wszystkie cyfry, została reszta.
Matematyka: Generator zadań - darmowa apka dla Androida generuje losowe zadania i pokazuje pełne rozwiązania
Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy

Post autor: Galen »

Sprawdzam:
\(101001=2^5+2^3+2^0=41\\1001=2^3+2^0=9\\41:9=4\;\;\;reszty\;5\)
Binarnie jest:
\(101001:1001=100\;\;\;reszty\;\;101\)
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
ODPOWIEDZ