Dynamika – analiza zachowania się ciał materialnych

Pytania o rozwiązania zadań.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
kicia0014
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 5
Rejestracja: 15 mar 2016, 18:46

Dynamika – analiza zachowania się ciał materialnych

Post autor: kicia0014 »

Dynamika – analiza zachowania się ciał materialnych poddanych działaniu sił zewnętrznych i wewnętrznych

Jaką siłą należy działać w kierunku toru na ciało o masie m, jeżeli współczynnik tarcia wynosi f=?, aby poruszało się ono ruchem jednostajnym prostoliniowym
a) po torze poziomym
b) po równi pochyłej w górę jeżeli tworzy ona kąt α z poziomem
c) po tej samej równi pochyłej w dół.

Z góry dziękuję za pomoc:)
octahedron
Expert
Expert
Posty: 6762
Rejestracja: 19 mar 2011, 00:22
Otrzymane podziękowania: 3034 razy
Płeć:

Post autor: octahedron »

\(a)\,F=mgf\\
b)\,F=mg(f\cos\alpha+\sin\alpha)\\
c)\,F=mg(f\cos\alpha-\sin\alpha),\,f\ge\tg\alpha\\\)
kicia0014
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 5
Rejestracja: 15 mar 2016, 18:46

Post autor: kicia0014 »

Zastanawia mnie czy grawitacja nie pomaga pokonać siły grawitacji w podpunkcie C
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6268
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Post autor: korki_fizyka »

To masło maślane kiciu0014 ale domyślam się o co Ci chodziło ;)
Składowa równoległa siły ciężkości jest skierowana w dół równi więc rzeczywiście pomaga w tym sensie, że działająca wtedy dodatkowa siła F może być mniejsza co octahedron zawarł w przedostatnim wzorze. Natomiast nie zgodzę się z jego wzorem końcowym, bo gdyby tarcie było mniejsze od tej składowej, to ruch nie byłby jednostajny.
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
octahedron
Expert
Expert
Posty: 6762
Rejestracja: 19 mar 2011, 00:22
Otrzymane podziękowania: 3034 razy
Płeć:

Post autor: octahedron »

Racja, w c) nie było dobrze.
ODPOWIEDZ