Oblicz najmniejszą i największą wartość funkcji dla \(x \in \left\langle 0,2 \pi \right\rangle\)
\(f(x)= \sin x+ \cos x\)
najmiejsza i najwieksza wartość
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
- domino21
- Expert
- Posty: 3725
- Rejestracja: 27 mar 2009, 16:56
- Lokalizacja: Skierniewice
- Podziękowania: 3 razy
- Otrzymane podziękowania: 1298 razy
- Płeć:
- Kontakt:
\(f(x)=\sin x + \cos x = \frac{2}{\sqrt{2}}\left( \frac{\sqrt{2}}{2} \sin x + \frac{\sqrt{2}}{2} \cos x\right)=\frac{2}{\sqrt{2}} \left( \cos \frac{\pi}{4} \sin x +\sin \frac{\pi}{4} \cos x\right)=\sqrt{2} \sin \left( x+\frac{\pi}{4}\right)\)
wartość największa \(f_{max} =\sqrt{2}\)
wartość najmniejsza \(f_{min} =-\sqrt{2}\)
wartość największa \(f_{max} =\sqrt{2}\)
wartość najmniejsza \(f_{min} =-\sqrt{2}\)
-
- Expert
- Posty: 6268
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl