Wytrzymałość materiałów- wytrzymałość na zginanie

Pytania o rozwiązania zadań.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
simp123
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 158
Rejestracja: 18 cze 2013, 19:27
Podziękowania: 11 razy

Wytrzymałość materiałów- wytrzymałość na zginanie

Post autor: simp123 »

Witam, mam problem z następującym zadaniem. Bardzo prosiłbym o pomoc w jego rozwiązaniu:
Wyznaczyć wartości wskaźników wytrzymałości na zginanie W_x i W_y dla przekroju zakreskowanego na rysunku:
Obrazek

Moje obliczenia:
\(A_1= 10*210=210 [cm^2]\)
\(A_2= \pi 4^2= 50,24\)
\(A_3= 8*10= 80\)
\(A= 79,76\)

\(C_1= [0,6]\)
\(C_2= [0,16]\)
\(C_3= [0;10,5]\)

\(x_c= \frac{M_y}{ \in A}\)
\(y_c= \frac{M_x}{ \in A}\)

\(x_c= \frac{A_1*x_1-A_2*x_2-A_3*X_3}{ \in A} = 0\)
\(y_c= \frac{A_1*y_1-A_2*y_2-A_3*y_3}{ \in A} = 11,54\)
Z tabelki mam wzór \(W_z = \frac{b*h^2}{6}\). Jak to dalej ugryźć?
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6268
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Post autor: korki_fizyka »

Chyba sa na to jakieś normy :?:
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
ODPOWIEDZ