Podstawowe zadania matematyczne

Pytania o rozwiązania zadań.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
NieRozumiem85
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 162
Rejestracja: 30 sty 2016, 08:57
Podziękowania: 88 razy

Podstawowe zadania matematyczne

Post autor: NieRozumiem85 »

1. Dwie kostki - Adam rzuca dwoma kostkami sześciennymi na raz. Jakie jest prawdopodobieństwo w procentach tego, że suma oczek na obu kostkach będzie większa od 9? Wynik podaj w zaogrągleniu do jedności.

2.Wanna, woda i wiadra - Wlano do wanny 4 wiadra zimnej wody i 9 wiader o temp. 45°C. Temperatura wody w wannie to 33°C. Jaka była temperatura zimnej wody?

3.Okrąg w trapezie -W trapez równoramienny o krótszej podstawie długości 4 i ramionach długości 10 wpisano okrąg. Jaki jest jego promień?

4.Okrąg w wycinku koła -Jaki jest promień okręgu wpisanego w wycinek koła o promieniu r i kącie 90°

5.Dwie kostki - Adam rzuca dwoma kostkami sześciennymi na raz. Jakie jest prawdopodobieństwo w procentach tego, że suma oczek na obu kostkach będzie większa od 9? Wynik podaj w zaogrągleniu do jedności.
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Re: Podstawowe zadania matematyczne

Post autor: radagast »

NieRozumiem85 pisze:1. Dwie kostki - Adam rzuca dwoma kostkami sześciennymi na raz. Jakie jest prawdopodobieństwo w procentach tego, że suma oczek na obu kostkach będzie większa od 9? Wynik podaj w zaogrągleniu do jedności.
\(\kre{ \kre{ \Omega } }=36\)
\(\kre{ \kre{ A} }=4\)
\(P(A)= \frac{4}{36} \cdot 100\)%\(=11,(1)\approx 11\)
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Re: Podstawowe zadania matematyczne

Post autor: radagast »

NieRozumiem85 pisze: 2.Wanna, woda i wiadra - Wlano do wanny 4 wiadra zimnej wody i 9 wiader o temp. 45°C. Temperatura wody w wannie to 33°C. Jaka była temperatura zimnej wody?
\(4x+9 \cdot 45=13 \cdot 33 \So x=6\)
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Re: Podstawowe zadania matematyczne

Post autor: radagast »

NieRozumiem85 pisze: 3.Okrąg w trapezie -W trapez równoramienny o krótszej podstawie długości 4 i ramionach długości 10 wpisano okrąg. Jaki jest jego promień?
\(x\)- długość dłuższej podstawy
Żeby można było wpisać okrąg w ten trapez musi być:\(10+10=4+x\) czyli \(x=16\)
\(h\)- wysokość trapezu
\(h= \sqrt{10^2- \left(\frac{16-4}{2} \right) ^2} =8\)
no to promień koła wpisanego \(r= \frac{8}{2} =4\)
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Re: Podstawowe zadania matematyczne

Post autor: radagast »

NieRozumiem85 pisze: 4.Okrąg w wycinku koła -Jaki jest promień okręgu wpisanego w wycinek koła o promieniu r i kącie 90°
ScreenHunter_1216.jpg
ScreenHunter_1216.jpg (8.76 KiB) Przejrzano 2102 razy
\(r=R+R \sqrt{2} \So R= \frac{r}{\sqrt{2} +1} =r \left( \sqrt{2} -1\right)\)
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6268
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Re: Podstawowe zadania matematyczne

Post autor: korki_fizyka »

NieRozumiem85 pisze:
5.Dwie kostki - Adam rzuca dwoma kostkami sześciennymi na raz. Jakie jest prawdopodobieństwo w procentach tego, że suma oczek na obu kostkach będzie większa od 9? Wynik podaj w zaogrągleniu do jedności.
patrz rozwiązanie zad. 1 :)
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
ODPOWIEDZ