Podstawowe zadania matematyczne

Pytania o rozwiązania zadań.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
NieRozumiem85
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 162
Rejestracja: 30 sty 2016, 08:57
Podziękowania: 88 razy

Podstawowe zadania matematyczne

Post autor: NieRozumiem85 »

1.Turniej szachowy - Na pewnym turniieju szachowym rozegrano 45 partii. Zawody rozgrywano systemem \\\"każdy z każdym\\\". Ilu było uczestników tego turnieju?

2.Liczba Zuzanny - Zuzanna nudząc sie na lekcjii matematyki na której była mowa o liczbach pierwszych i złożonych, napisała w zeszycie liczbe: 11111111111111222222211111111111111. Jej nauczyciel widząc tą liczbę dodał do niej 6 i zadał Zuzannie pracę domową. Uczennica ma sprawdzic czy powstała w ten sposób liczba jest pierwsza czy złożona? Pomóż Zuzannie rozwiązać ten problem, czy podana przez nauczyciela liczba jest pierwsza?

3.Kara - Marek jako karę za przeszkadzanie na lekcjii matematyki miał obliczyć w domu wynik następujacego działania:
1*2*3*4*5*6*7*8*9*10*11*...*34*35. Po zmudnych obliczeniach otrzymał wynik: 10333147966386144929x66651337523200000000.
Ten x w liczbie powstał w ten sposób, że nauczyciel zamalował jedną z cyfr. Jeżeli Marek w ciągu 3 minut odpowie jaka to cyfra dostanie 5. Pomóż koledze wskazać prawidłowy wynik.

4.Wyrażenie Algebraiczne - Ile wynosi wyrażenie (√867 - √192):√3 przedstawione w systemie binarnym?

5.Pola figur - Obwody kwadratu, koła, trójkątu, sześciokąta foremnego oraz ośmiokąta foremnego są równe i wszystkie wynoszą 1. Oblicz, która z tych figur ma największe pole.
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6268
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Post autor: korki_fizyka »

1) \(\frac{n^n-n}{2}=45 \So n =10\)
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy

Post autor: Galen »

Zad.4
\(\frac{ \sqrt{867}- \sqrt{192} }{ \sqrt{3} }= \frac{ \sqrt{3}( \sqrt{289}- \sqrt{64} ) }{ \sqrt{3} }=17-8=9\)
\(9\;binarnie\;=1001\)
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
ODPOWIEDZ