Dzielenie kątów, stopni, minut

Pytania o rozwiązania zadań.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
MatmaFan
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 40
Rejestracja: 20 lis 2015, 19:51
Podziękowania: 11 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz
Płeć:

Dzielenie kątów, stopni, minut

Post autor: MatmaFan »

Mam podane trzy wartości kątów. Czy może mi ktoś pomóc jak wyciągnąć z nich średnią ?

6°58' 6°40' 6°35'
Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy

Post autor: Galen »

Dodać i podzielić przez 3.
\(\frac{3^o+6^o+6^o+58'+40'+35'}{3}= \frac{18^o133'}{3}= \frac{18^o133'}{3}=6^o44 \frac{1}{3}'=6^o44'20"\)
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
MatmaFan
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 40
Rejestracja: 20 lis 2015, 19:51
Podziękowania: 11 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz
Płeć:

Re: Dzielenie kątów, stopni, minut

Post autor: MatmaFan »

Dziękuję bardzo, uratowałeś mnie :) Niby takie proste a nie wiedziałem właśnie co z tymi minutami mam zrobić. Jeszcze raz Dzięki :)
ODPOWIEDZ