2 zadania z mechaniki płynów (pilne)

Pytania o rozwiązania zadań.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
mateuszz27
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 2
Rejestracja: 16 mar 2016, 16:44

2 zadania z mechaniki płynów (pilne)

Post autor: mateuszz27 »

1.woda z górnego zbiornika jest doprowadzana do zbiornika dolnego trzema przewodami o średnicy: d1=20mm, d2=30mm, d3=60mm i długościach l1=l2=l3=60m przy czym wysokość rozporządzalna H=5m. Jaka musi być średnica przewodu zastępczego aby jego strumień objętościowy przepływu był równy sumie strumieni objętościowych wody przepływającej przez poszczególne przewody ? Wartość współczynnika strat tarcia (lambda) uzależniona jest od liczby Reynoldsa Re, natomiast straty miejscowe oraz energie wylotową wody pominąć. Przy obliczaniu prędkości przepływu zastosować metodę kolejnych przybliżeń przy założeniu, że błąd względny obliczenia nie może przekraczać 3%.
Wynik ma wyjść taki: dz=65mm, Qz=8.65dm^3/s

2.Przez przewód o średnicy d1=20mm i przy różnicy wysokości H=1,5m wypływa benzyna ze zbiornika do lejka umieszczonego w beczce. Wysokość lejka h=100mm, średnica wylotu rurki lejka d2=30mm. Określić czy przy pełnym otwarciu zaworu benzyna będzie wylewać się z lejka przez jego górną krawędź. Współczynnik strat lokalnej zaworu Ez=3, kolanka Ek=3. Straty tarcia pominąć.
Wynika ma wyjść taki: Q1=0,82 dm^3/s, Q2=1 dm^3/s, a więc benzyna nie będzie się wylewać z lejka.[/size]
ODPOWIEDZ