Pomocy, zadanie statystyczne :-)

Pytania o rozwiązania zadań.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
patryczekolas123
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 28 lut 2016, 21:25
Płeć:

Pomocy, zadanie statystyczne :-)

Post autor: patryczekolas123 »

w pewnej populacji gawronów proporcja samic wynosi p=0,5. jakie jest prawdopodobienstwo ze odlawiajac 10 gawronów i oznaczajac ich plec otrzymamy dokladnie 0,1,2,3,...,10 samic? Pomoże ktoś rozwiązać ?:-) Pilne
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Post autor: panb »

To schemat Bernoulli'ego.
\(P(S=k)={10\choose k}0,5^k\cdot0,5^{10-k}= \frac{1}{2^{10}} \cdot {10\choose k}, \,\, k=1, 2, 3, \ldots,10\)
ODPOWIEDZ