model ARMA - prognoza

Pytania o rozwiązania zadań.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
gonia123
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 11 lut 2016, 13:40
Płeć:

model ARMA - prognoza

Post autor: gonia123 »

Cześć! Mam mały problem z zaliczeniem projektu. Muszę wykonać prognozę za pomocą modelu ARMA (1,2). Robię prognozę na 24 kwartały. Paramatery ar1(0,66), ma1(0,4), ma2(-0,53) mam już obliczone.
Yt=0,66Yt-1+0,4et-1-0,53et-2

Prognozy na 3 okres i później zostały zatwierdzone. Jako reszty z poprzednich okresów używałam wartości wyprognozowanej z poprzedniego okresu - wartość rzeczywiste.
Na dwie pierwsze okresy wykonałam prognozę:
y1= 0,66Yt-1
y2=0,66Y1+0,4(prognozowane Y1 - rzeczywiste Y1)

Założyłam że reszty dla pierwszej prognozy będą równe zeru ponieważ nie mam prognozy dla poprzednich okresów. Tak samo dla reszty z drugim opóźnieniem w prognozie.

Jak powinnam to poprawnie wykonać? Ja już nie mam pomysłu a niestety nie mogę uzyskać pomocy od wykładowcy....
Bardzo proszę Was o pomoc. Nie wiem co mam robić...
ODPOWIEDZ