Elipsa

Pytania o rozwiązania zadań.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
szukającodpowiedzi
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 46
Rejestracja: 22 wrz 2014, 20:43
Podziękowania: 40 razy

Elipsa

Post autor: szukającodpowiedzi »

1.Wyznaczyć równanie elipsy o ogniskach F(0,3) F'(0,-3) i małej pół osi m=4.
wychodzi mi \(\frac{x^2}{16} + \frac{y^2}{25} = 1\)

Co się dzieję w przypadku gdy zamienię współrzędne ognisk tzn F(3,0) , F'(-3,0) ??

Równanie będzie wyglądało \(\frac{x^2}{25} + \frac{y^2}{16} = 1\) ??
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

2x TAK: dobrze Ci wychodzi i jak zamienisz ogniska, to tak właśnie będzie wyglądało.
szukającodpowiedzi
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 46
Rejestracja: 22 wrz 2014, 20:43
Podziękowania: 40 razy

Post autor: szukającodpowiedzi »

super, dzięki wielkie :)
ODPOWIEDZ