Sinusy

Pytania o rozwiązania zadań.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
alena
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 41
Rejestracja: 10 mar 2013, 15:33
Podziękowania: 27 razy
Płeć:

Sinusy

Post autor: alena »

Witam,

pojawił się problem z wyliczeniem działania, w których są sinusy. Z cosinusami w poprzednim temacie uporałam się.

\(3 \cdot \sin \frac{\pi}{5} + 4 \cdot \sin \frac{2\pi}{5}+ 5 \cdot \sin \frac{3\pi}{5} + 6 \cdot \sin \frac{4\pi}{5}\)

Jak skrócić te działanie?
ef39
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 501
Rejestracja: 15 sie 2012, 21:03
Podziękowania: 12 razy
Otrzymane podziękowania: 275 razy

Re: Sinusy

Post autor: ef39 »

\(3 \sin \frac{ \pi }{5} +4 \sin \frac{2 \pi }{5} +5 \sin ( \pi - \frac{2 \pi }{5} ) +6 \sin ( \pi - \frac{ \pi }{5} )=9 \sin \frac{ \pi }{5} +9 \sin \frac{2 \pi }{5}=\\=9•2• \sin \frac{3 \pi }{10} \cos \frac{ \pi }{10}\)
alena
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 41
Rejestracja: 10 mar 2013, 15:33
Podziękowania: 27 razy
Płeć:

Re: Sinusy

Post autor: alena »

Dziękuję. Jak obliczyć dalej?
lambda
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 285
Rejestracja: 11 sty 2016, 13:20
Otrzymane podziękowania: 148 razy
Płeć:

Post autor: lambda »

Można to też zapisać tak:
\(9sin \frac{\pi}{5}+9sin \frac{2\pi}{5} =9(sin \frac{\pi}{5}+2sin \frac{\pi}{5} cos \frac{\pi}{5} )=9sin \frac{\pi}{5} (1+2cos \frac{\pi}{5} )\)
alena
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 41
Rejestracja: 10 mar 2013, 15:33
Podziękowania: 27 razy
Płeć:

Re:

Post autor: alena »

A jak obliczyć \(sin \frac{\pi}{5}\)?
ODPOWIEDZ