Opór zastępczy

Pytania o rozwiązania zadań.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Sevii
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 8
Rejestracja: 27 gru 2015, 15:16

Opór zastępczy

Post autor: Sevii »

Witam.
Potrzebuję pomocy w rozwiązaniu następującego zadania:
Obliczyć opór zastępczy układu trzech oporników połączonych równolegle R1 = 12 , R2 = 6 ,
R3 = 4 . Wyznaczyć prądy gałęziowe jeśli napięcie na zaciskach tego układu wynosi 6 V.
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6268
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Post autor: korki_fizyka »

Czyżbyś nie znał wzoru na opór zastępczy ani prawa Ohma :?: :!:
Odkurz podręcznik z gimnazjum :wink:
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
ODPOWIEDZ