Witam.
Mam do rozwiązania jedno równanie uwikłane. Podobno rozwiązuje sie je w solverze jednak nic mi nie wychodzi dlatego zwracam sie z prośbą o poradę lub najlepiej o wynik bo potrzebuje go do dalszych obliczeń:
a=33594116
e=liczba Eulera
x= [-2 log ((2,51/(pierwiastek(x) ) *a ) + (e/3,72)))^-2
http://www.fotosik.pl/zdjecie/23c3af20a8d3b20e
Równanie uwikane - solver
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Expert
- Posty: 6268
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
-
- Fachowiec
- Posty: 2946
- Rejestracja: 20 gru 2013, 21:41
- Lokalizacja: Radom
- Otrzymane podziękowania: 1556 razy
- Płeć:
Re: Równanie uwikane - solver
wpisałem twoje równanie do http://www.wolframalpha.com
czyli do edycji : NSolve[ x ==( -2*log( 2.51/ ( 33594116* Sqrt(x) )+e/(3.72) ) )^-2,x]
i dostajemy : \(\\) \(\\)\(x=2.54007\)
czyli do edycji : NSolve[ x ==( -2*log( 2.51/ ( 33594116* Sqrt(x) )+e/(3.72) ) )^-2,x]
i dostajemy : \(\\) \(\\)\(x=2.54007\)