Rozwiązać nierówność

Pytania o rozwiązania zadań.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
djarta
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 104
Rejestracja: 27 maja 2014, 17:30
Lokalizacja: Łapy
Podziękowania: 6 razy
Płeć:
Kontakt:

Rozwiązać nierówność

Post autor: djarta »

\(cos^4(2x^3+5x^2-17) \ge x^2+2\)

Od czego tu zacząć?
Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy

Post autor: Galen »

\(0\le cos^4t\le 1\)
Stąd wniosek,że prawa strona musi być mniejsza od 1.
\(x^2+2<1\\x^2<-1\)
Otrzymuję sprzeczność.
Stąd wniosek,że nierówność nie ma rozwiązania.
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
ODPOWIEDZ