Macierze

Pytania o rozwiązania zadań.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
kalin2142
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 13
Rejestracja: 23 lis 2015, 11:24
Podziękowania: 5 razy
Płeć:

Macierze

Post autor: kalin2142 »

Witam, proszę o pomoc w rozwiązaniu zadania.
Wyznacz iloczyn macierzy:
\(\begin{pmatrix} a & b \\c & d \\e & f \end{pmatrix}\) \(\begin{pmatrix}1 & 2 & -1 \\2 & -1 & 0\end{pmatrix}\)
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Post autor: eresh »

\(\begin{bmatrix} a&b\\c&d\\e&f\end{bmatrix} \cdot \begin{bmatrix} 1&2&-1\\2&-1&0\end{bmatrix}= \begin{bmatrix} a+2b&2a-b&-a\\c+2d&2c-d&-c\\e+2f&2e-f&-e\end{bmatrix}\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ