EKONOMETRIA POMOCY

Pytania o rozwiązania zadań.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
avenes
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 10 mar 2015, 13:31
Płeć:

EKONOMETRIA POMOCY

Post autor: avenes »

Cześć wam,
Jeżeli ktokolwiek COKOLWIEK rozumie i umie z ekonometrii to prosiłabym o rozwiązania krok po kroku tych zadań bo mimo szczerych chęci to przewyższa moje możliwości... x_x

1. Wykorzystując poniższe informacje

(Xtransponowana X)^-1= macierz (poniżej)
2,25 -0,05 -0,10
-0,05 0,49 -0,20
-0,10 -0,20 0,09

Suma yt=40
suma ytx1t=50
suma y^2t=2815
suma ytx2t=100

oraz T=13 oszacuj parametry strukturalne modelu liniowego yt= Beta0+Beta1x1t+Beta2X2t+ \varepsilon t oraz średnie błędy ich szacunku.

2. Na podstawie 5 obserwacji oszacowano model regresji liniowej postaci: Yt=Beta0+Beta1X1t+Beta2X2t+ \varepsilon t , gdzie Yt-zmienna objaśniana, X- zmienne objaśniające Beta-paramtery strukturalne \varepsilon - składnik losowy.
Otrzymano:
SumaX1t=15
SumaX2t=15
SumaX1tX2t=45
SumaX^2 1t=55
Suma^2 2t=55
SumaYt=80
SumaX1tY=260
SumaX2tY=270
Suma \varepsilon ^2 t=0,4

Użyj metody najmniejszych kwadratów do oszacowania:
a) wektora parametrów strukturalnych Beta= [Beta0, Beta1, Beta2] ^T
b) macierzy wariancji-kowariancji parametrów strukturalnych SumaBeta

3. Dany jest model yt=Beta0+Beta1X1t+Beta2X2t+Beta3X3t+ \varepsilon t
t=1,2...?
W oparciu o założenia numeryczne MNK zaproponuj minimalną liczbę obserwacji i zapisz model macierzowy

4. Załóż, że zależność pomiędzy ilością patentów udzielonych w roku t, Yt(tys.szt) a nakładami na naukę w tym roku Xt (mld zł) kształtuje się zgodnie z relacją:
Yt=Beta0+BetaiXt+ \varepsilon t, w której Bi- parametry strukturalne, \varepsilon t - składnik losowy. Załóż dodatkowo, że Xt={1,2,3,4,5} oraz Yt={2,3,4,5,6}. Użyj metody najmniejszych kwadratów do oszacowania wektora paramterów strukturalnych Beta^=[Beta0^, Beta1^]^T oraz macierzy wariancji-kowariancji parametrów strukturalnych \varepsilon ^beta^.
Donna1992
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 3
Rejestracja: 16 wrz 2015, 09:16
Płeć:

Re: EKONOMETRIA POMOCY

Post autor: Donna1992 »

Heeeej wszystkim :) Poniżej wklejam zdjęcia zadań z ekonometrii, będę bardzo wdzięczna jeśli ktoś będzie potrafił je rozwiązać, w niedziele zaliczenie! Ratujcie Kochani!

https://lh3.googleusercontent.com/--cfP ... konom4.jpg

https://lh3.googleusercontent.com/-P43e ... konom3.jpg

https://lh3.googleusercontent.com/-XJGK ... konom2.jpg
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6261
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Post autor: korki_fizyka »

Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
ODPOWIEDZ