Wytrzymałość materiałów hipoteza hubera zadanie

Pytania o rozwiązania zadań.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
galeon
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 5
Rejestracja: 02 lis 2013, 20:00
Podziękowania: 1 raz
Płeć:

Wytrzymałość materiałów hipoteza hubera zadanie

Post autor: galeon »

W zadaniu należy sprawdzić czy \(k_{dop} \le σ_{HMH}\)


Obrazek

W zadaniu najpierw muszę obliczyć naprężenia normalne na rozciąganie, a potem naprężenia tnące na zginanie\(σ_{zred}= \sqrt{σ^2+3τ^2} \le kr\) i podstawić do wzoru , ale problem jest taki, że trzeba te naprężenia obliczyć w zadanym punkcie przekroju ;/

Proszę o pomoc

Żeby nikt nie mówi, że nic nie robię i czekam na gotowe rozwiązanie. Próbuję to rozwiązać wa taki sposób:

1. na belkę działa moment gnący , jest rozciągana i ścinana
-Naprężenia normalne dodajemy algebraicznie, dlatego:
\(σ_{mg}= \frac{Mg*c}{J}\) => moment gnący \(Mg=P*l\) , \(c\) - odległość punktu od osi obojętnej = \(8cm\)
\(σ_{rozciąganie}= \frac{N}{F}\)
\(σ=σ_{mg}+σ_{rozciąganie}\)
2. Naprężenia styczne (ścinanie0
\(τ= \frac{P*S}{J*a}\) tutaj pojawia się problem ze statycznym momentem bezwładności , nie wiem jak go policzyć
3. Dane wstawiamy do wzoru \(σ_{zred}= \sqrt{σ^2+3τ^2} \le kr\)
Kamila007
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 03 lut 2022, 23:38
Płeć:

Re: Wytrzymałość materiałów hipoteza hubera zadanie

Post autor: Kamila007 »

Hejka, znasz już odpowiedź na to? Mam jutro egzamin i warto byłoby wiedzieć :)
Pozdrawiam cieplutko
ODPOWIEDZ