Próbuje zrozumieć arcusy i wszelkie zadania związane z nimi i trafiłem na:
http://www.zadania.info/d433/1733920
Kompletnie nie moge pojąć, dlaczego w pdpkt. b dziedzina jest taka, a nie inna np.:
\(sinx \in [-1;1] \Rightarrow x \in R\) ?
Jaka jest funkcja odwrotna do tej funkcji?
wątpl. zw z rozw. zamieszczonym na stronie
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Guru
- Posty: 18457
- Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
- Podziękowania: 4 razy
- Otrzymane podziękowania: 9161 razy
Narysuj wykres funkcji f(x) = sinx
Dziedzinę masz na osi x,zbiór wartości na osi y.
Odwrotną funkcję można tworzyć tylko dla funkcji różnowartościowej,dlatego zawężamy
sinusoidę do przedziału od -pi/2 do pi/2,wtedy przeciwdziedzina to przedział od (-1) do 1.
W funkcji odwrotnej zamieniamy te przedziały rolami,czyli D=(-1;1)
przeciwdziedzina=(-pi/2 ; pi/2)
Dziedzinę masz na osi x,zbiór wartości na osi y.
Odwrotną funkcję można tworzyć tylko dla funkcji różnowartościowej,dlatego zawężamy
sinusoidę do przedziału od -pi/2 do pi/2,wtedy przeciwdziedzina to przedział od (-1) do 1.
W funkcji odwrotnej zamieniamy te przedziały rolami,czyli D=(-1;1)
przeciwdziedzina=(-pi/2 ; pi/2)
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
- supergolonka
- Moderator
- Posty: 1868
- Rejestracja: 06 mar 2008, 10:53
- Otrzymane podziękowania: 29 razy
- Płeć:
- Kontakt:
Ciesze sie, że sie oboje ze mną zgadzacie hehe.
Dzieki za komentarz. Chyba z pół dnia sie zastanawiałem, czytałem definicje i wertowałem strony Internetowe w poszukiwaniu podobnych przykładów. Pozdrawiam.
aha - no i jeżeli dziedzina jest taka jak sugerowałem, to wykres funkcji wygląda inaczej (nie y=x)
Dzieki za komentarz. Chyba z pół dnia sie zastanawiałem, czytałem definicje i wertowałem strony Internetowe w poszukiwaniu podobnych przykładów. Pozdrawiam.
aha - no i jeżeli dziedzina jest taka jak sugerowałem, to wykres funkcji wygląda inaczej (nie y=x)