Mam kolejne pytania dotyczące symboli.
1.
Autor pisze:
"gdzie funkcja.. \(\overline{\overline{{U}^{*}}}\), tylko nad kreseczkami jest jeszcze " ^ " taki symbol. Czy jest mi ktoś w stanie wyjaśnić co oznaczają te symbole?
2.
\(r_j = ||x-x_j||\)
Co oznaczają dwie ||, czy ma to coś wspólnego z wartością bezwzględną?
3.
Jest to iloczyn skalarny
\(\left\langle \ | \ \right\rangle\)
L (wszędzie ma 'daszek' nad sobą " ^ ") - to operator różniczkowy
Jak powinienem więc rozumieć taki zapis:
\(\left\langle \ u|v \ \right\rangle _L\) \(= \left\langle L u | v \right\rangle\)
I czy jest mi ktoś w stanie podać przykład takiego zapisu i jego rozwinięcie. Albo przykład takiego \(\left\langle \ | \ \right\rangle\) iloczynu skalarnego i postać jak on wygląda po wymnożeniu (czy to się w ogole wymnaża?).
4.
Co oznacza \(\overline{x}\) lub \(\overline{\overline{x}}\) zapis?
Jeśli dla kogoś pytania wydają się na tyle banalne, że go irytują, to proszę o nie zabieranie głosu i zrozumienie mnie, jako szukającego pomocy właśnie na forum matematycznym w celu zrozumienia podstaw, które są dla mnie barierą do przeskoczenia wyżej.
Dziękuję z góry za pomoc.
Pytanie dotyczące symboli
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
- rayman
- Stały bywalec
- Posty: 797
- Rejestracja: 13 gru 2011, 10:29
- Podziękowania: 51 razy
- Otrzymane podziękowania: 310 razy
2) to jest funkcja zwana norma , tutaj jest troche wiecej
http://pl.wikipedia.org/wiki/Przestrzeń_unormowana
Mysle, ze najlepiej zapytac prowadzacego zajecia. Czesto jest tak ze wprowadzaja wlasne oznaczenia funkcji, operatorow itd. Najgorsze jest ''spolszczenie'' uniwersalnych oznaczen ktore sa w obiegu.
4) nie mam pojecia, to moze byc sprzezenie zespolone ale wtedy z reguly uzywa sie litery z
w algebrze np niektorzy stosuja ten pierwszy zapis jako element odwrotny
http://pl.wikipedia.org/wiki/Przestrzeń_unormowana
Mysle, ze najlepiej zapytac prowadzacego zajecia. Czesto jest tak ze wprowadzaja wlasne oznaczenia funkcji, operatorow itd. Najgorsze jest ''spolszczenie'' uniwersalnych oznaczen ktore sa w obiegu.
4) nie mam pojecia, to moze byc sprzezenie zespolone ale wtedy z reguly uzywa sie litery z
w algebrze np niektorzy stosuja ten pierwszy zapis jako element odwrotny
\(\mathbb{Z_{nm}}\cong\mathbb{Z}_{m}\times \mathbb{Z}_{n} \Leftrightarrow (m,n)=1\)
\(L\supseteq K \Rightarrow L \Rightarrow Aut(L)\subseteq Gal(L:K)\)
\(M\otimes_{R}N\to M^{\prime}\otimes_{R}N\to M^{''}\otimes_{R}N\to 0\)
\(L\supseteq K \Rightarrow L \Rightarrow Aut(L)\subseteq Gal(L:K)\)
\(M\otimes_{R}N\to M^{\prime}\otimes_{R}N\to M^{''}\otimes_{R}N\to 0\)
-
- Rozkręcam się
- Posty: 71
- Rejestracja: 10 lis 2012, 20:10
- Podziękowania: 10 razy
- Otrzymane podziękowania: 8 razy
Dzięki wielkie, jeśli miałbyś czas, to odsyłam pod dwa pozostałe moje tematy.
Zapytać prowadzącego nie bardzo mogę, bo robię to na własną rękę, czyli z książki/pdfa. Oczywiście, nie ubliżając nikomu, jest masa ludzi którzy piszą właśnie takie rzeczy nie opisując symboli, a później taki ja ma problem.
Dzięki jeszcze raz za podpowiedź i zainteresowanie.
Zapytać prowadzącego nie bardzo mogę, bo robię to na własną rękę, czyli z książki/pdfa. Oczywiście, nie ubliżając nikomu, jest masa ludzi którzy piszą właśnie takie rzeczy nie opisując symboli, a później taki ja ma problem.
Dzięki jeszcze raz za podpowiedź i zainteresowanie.