Nieznany operator (symbol Nabla)

Pytania o rozwiązania zadań.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Mash
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 71
Rejestracja: 10 lis 2012, 20:10
Podziękowania: 10 razy
Otrzymane podziękowania: 8 razy

Nieznany operator (symbol Nabla)

Post autor: Mash »

Witam.
Mam pytanie dotyczące właśnie symbolu Nabla. Nie wiem jak się go stosuje (to jest operator różniczkowy?) bo tak jak jest (\(\partial x\)), to wiem, że różniczkuje po 'x'. Natomiast po tym symbolu zazwyczaj nic nie stoi (albo i stoi, ale jest to dla mnie niezrozumiałe). Czy jest mi ktoś w stanie podać zastosowanie takiego symbolu na przykładzie funkcji \(y = x^2+x+1\) ?
Nawet nie wiem jak to zapisać, czy to zwykła pochodna? Jak to sie ma do symbolu \(\Delta\)?
Bardzo proszę o wyjaśnienie prostymi słowami. Dla kogoś to może być banalne a mnie póki co ogranicza jeśli chodzi o zrozumienie pewnych zapisów.


Dla przykładu, takiego:
\(\lim_{ \Delta V \to 0 \Delta T \to 0} \frac{\Delta Q}{\Delta V \Delta T} = \Delta x "\nabla' (\lambda \nabla T) .. =\)
Mash
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 71
Rejestracja: 10 lis 2012, 20:10
Podziękowania: 10 razy
Otrzymane podziękowania: 8 razy

Post autor: Mash »

Kurcze, zedytowałbym posta ale nie da sie :(. Myślałem ze symbol \Nabla mi się nie wyświetli, i chciałem go dać w cudzysłów, i stąd ten zapis ostatni ma te 'primy' ich tam ma nie być. Niechcąco zamiast podgląd dałem wyślij.
Chodziło o taki zapis:
\(\lim_{\Delta V \to 0 \Delta T \to 0} \frac{\Delta Q}{ \Delta V \Delta T} = \Delta x \nabla ( \lambda \nabla T) = ...\)

Będę bardzo wdzięczny za pomoc. Np. wyjaśnienie na podstawie tej funkcji kwadratowej, jak rozumieć ten zapis i jak on się ma do 'delty'.
Dziękuję.
ODPOWIEDZ