Wytrzymałość materiałów

Pytania o rozwiązania zadań.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
xamrex
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 04 lis 2012, 20:16

Wytrzymałość materiałów

Post autor: xamrex »

Witam,
Na Ćwiczeniach robiliśmy takie zadanie:
Zaprojektować średnice stalowych prętów utrzymujących w położeniu równowagi belkę jak na rysunku:
Obrazek

No i wszystko OK. Mam krok po korku jak to obliczyć.
na początku trzeba było ułożyć takie równanie z podobieństwa trójkątów:
\(\frac{AA'}{2a} =\frac{BB'}{a}=\frac{DD'}{a}\)
Ale dostałem do rozwiązania coś takiego:

Obrazek

No i mam z tym problem..

Nawet nie wiem co tu się 'przesunie' a co będzie stałe
W jaki sposób ułożyć te równania z podobieństwa trójkątów?
ODPOWIEDZ