pochodne
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Re: pochodne
\(f(x)=ln(x^{-3}+ln(2x^{-4}+ln(3x^{-5})))\)
Z jakiego wzoru tu korzystamy bo z tej storny co podales nic nie rozumiem.
Z jakiego wzoru tu korzystamy bo z tej storny co podales nic nie rozumiem.
Re: pochodne
Sorry za glupie pytanie, ale jezeli mam pochodna h' to licze pochodna tylko z tego \(ln(x^{-3})\) i tak dalej mam podstawiac np pod g podstawiam \(ln(2x^{-4})\)
- patryk00714
- Mistrz
- Posty: 8799
- Rejestracja: 13 mar 2011, 12:28
- Lokalizacja: Śmigiel
- Podziękowania: 92 razy
- Otrzymane podziękowania: 4449 razy
- Płeć:
Re: pochodne
\(f'(x)= \frac{1}{x^{-3}+ln(2x^{-4}+ln3-5lnx)} (x^{-3}+ln(2x^{-4}+ln3-5lnx)'=\)
\(=\frac{1}{x^{-3}+ln(2x^{-4}+ln3-5lnx)} \cdot(-3x^{-4}+ \frac{1}{(2x^{-4}+ln3-5lnx)} \cdot ((2x^{-4}+ln3-5lnx)')=\)
\(=\frac{1}{x^{-3}+ln(2x^{-4}+ln3-5lnx)} \cdot(-3x^{-4}+ \frac{1}{(2x^{-4}+ln3-5lnx)} \cdot (-8x^{-5}- \frac{5}{x}))=\)
\(=\frac{1}{x^{-3}+ln(2x^{-4}+ln3-5lnx)} \cdot (-3x^{-4}- \frac{8x^{-5}+ \frac{5}{x} }{(2x^{-4}+ln3-5lnx)})\)
\(=\frac{1}{x^{-3}+ln(2x^{-4}+ln3-5lnx)} \cdot(-3x^{-4}+ \frac{1}{(2x^{-4}+ln3-5lnx)} \cdot ((2x^{-4}+ln3-5lnx)')=\)
\(=\frac{1}{x^{-3}+ln(2x^{-4}+ln3-5lnx)} \cdot(-3x^{-4}+ \frac{1}{(2x^{-4}+ln3-5lnx)} \cdot (-8x^{-5}- \frac{5}{x}))=\)
\(=\frac{1}{x^{-3}+ln(2x^{-4}+ln3-5lnx)} \cdot (-3x^{-4}- \frac{8x^{-5}+ \frac{5}{x} }{(2x^{-4}+ln3-5lnx)})\)
Otrzymałeś odpowiedź do umieszczonego zadania? Podziękuj autorowi za rozwiązanie!!
\(\exp (i \pi) +1=0\)
\(\exp (i \pi) +1=0\)