Układ równań z logarytmem

Pytania o rozwiązania zadań.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Morwena
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 28
Rejestracja: 24 paź 2012, 08:15
Lokalizacja: NS
Podziękowania: 29 razy
Płeć:
Kontakt:

Układ równań z logarytmem

Post autor: Morwena »

Mam takie coś i poza dziedziną nie wiem jak to ugryźć... Byłabym wdzięczna za pomoc.

\(\begin{cases} \log_{xy} {(x-y)}=1
\log_{xy} {(x+y)}=0
\end{cases}\)
octahedron
Expert
Expert
Posty: 6762
Rejestracja: 19 mar 2011, 00:22
Otrzymane podziękowania: 3034 razy
Płeć:

Post autor: octahedron »

\(D:\,x>0,y>0,x>y
\{x-y=xy\\x+y=1\.
x-(1-x)=x(1-x)
x^2+x-1=0
x_1=\frac{-\sqrt{5}-1}{2}<0
x_2=\frac{\sqrt{5}-1}{2}>0 \Rightarrow y=\frac{3-\sqrt{5}}{2}>0\)
Morwena
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 28
Rejestracja: 24 paź 2012, 08:15
Lokalizacja: NS
Podziękowania: 29 razy
Płeć:
Kontakt:

Post autor: Morwena »

Ojej... A wydawało mi się to zbyt proste tym sposobem. Dziękuję :)
ODPOWIEDZ