wykładnik potęgi liczbą niewiadomą
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Dopiero zaczynam
- Posty: 10
- Rejestracja: 23 paź 2012, 16:01
- Podziękowania: 2 razy
-
- Expert
- Posty: 4026
- Rejestracja: 01 kwie 2010, 15:35
- Lokalizacja: pod Lublinem - Niedrzwica
- Podziękowania: 3 razy
- Otrzymane podziękowania: 1914 razy
- Płeć:
Re: wykładnik potęgi liczbą niewiadomą
\(4^x-2^{(x-1)}=19
(2^x)^2-2^x \cdot 2^{-1}=19
podstawienie
2^x=t>0
t^2-0.5t-19=0\)
Teraz rozwiązujesz jak równanie kwadratowe
(2^x)^2-2^x \cdot 2^{-1}=19
podstawienie
2^x=t>0
t^2-0.5t-19=0\)
Teraz rozwiązujesz jak równanie kwadratowe
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
Otrzymałeś odpowiedź do umieszczonego zadania? Podziękuj autorowi za rozwiązanie!!
„Jeżeli chcecie nauczyć się pływać ,
To trzeba, żebyście weszli do wody.
Jeżeli zamierzacie nauczyć się rozwiązywania zadań,
to trzeba, żebyście je rozwiązywali”
George Polya
Otrzymałeś odpowiedź do umieszczonego zadania? Podziękuj autorowi za rozwiązanie!!
„Jeżeli chcecie nauczyć się pływać ,
To trzeba, żebyście weszli do wody.
Jeżeli zamierzacie nauczyć się rozwiązywania zadań,
to trzeba, żebyście je rozwiązywali”
George Polya