Programowanie java, pętle

Pytania o rozwiązania zadań.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
josselyn
Expert
Expert
Posty: 4026
Rejestracja: 01 kwie 2010, 15:35
Lokalizacja: pod Lublinem - Niedrzwica
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1914 razy
Płeć:

Post autor: josselyn »

Zła konstrukcja pętli for.
W
for (int dzielnik=2; dzielnik<liczba; dzielnik++){
miałaś zamienić
dzielnik<liczba;
na
dzielnik =< Math.sqrt(liczba).
Zatem bedzie
for (int dzielnik=2; dzielnik =< Math.sqrt(liczba); dzielnik++){.
Nie wiem, na którym roku studiów jesteś, ale konstrukcja petli for to podstawy (ja to miałam na I roku studiów). Bez tego nie zrozumiesz programowania, a pozniej będzie coraz trudniej...
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
Otrzymałeś odpowiedź do umieszczonego zadania? Podziękuj autorowi za rozwiązanie!!

„Jeżeli chcecie nauczyć się pływać ,
To trzeba, żebyście weszli do wody.
Jeżeli zamierzacie nauczyć się rozwiązywania zadań,
to trzeba, żebyście je rozwiązywali”

George Polya
ODPOWIEDZ