Programowanie java, pętle
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Rozkręcam się
- Posty: 49
- Rejestracja: 04 cze 2012, 10:38
- Podziękowania: 50 razy
- Płeć:
Programowanie java, pętle
Napisz program wypisuj¡cy na ekran wszystkie argumenty programu:
• z wykorzystaniem petli while,
• z wykorzystaniem petli do-while,
• z wykorzystaniem petli for.
Proszę o pomoc z tym programem. Zaczełam tak:
import java.io.Console;
public class Zadanie13 {
public static void main(String[] agrs) {
int argument= 0;
System.out.println("Argumenty programu");
for (argument= 0; agrument < argumenty.lenghth; argument ++){
System.out.println("Argument" + (argument + 1) + " - " + argumenty[argument]);
}
}
}
Jako główny, niestey nie dziala
• z wykorzystaniem petli while,
• z wykorzystaniem petli do-while,
• z wykorzystaniem petli for.
Proszę o pomoc z tym programem. Zaczełam tak:
import java.io.Console;
public class Zadanie13 {
public static void main(String[] agrs) {
int argument= 0;
System.out.println("Argumenty programu");
for (argument= 0; agrument < argumenty.lenghth; argument ++){
System.out.println("Argument" + (argument + 1) + " - " + argumenty[argument]);
}
}
}
Jako główny, niestey nie dziala
-
- Expert
- Posty: 4026
- Rejestracja: 01 kwie 2010, 15:35
- Lokalizacja: pod Lublinem - Niedrzwica
- Podziękowania: 3 razy
- Otrzymane podziękowania: 1914 razy
- Płeć:
Tablica nazywa się agrs a nie argumenty. Powinno być agrs[argument], agrs.length.
Poza tym raz Twoja zmienna nazywa sie argument a raz agrument.
Poza tym raz Twoja zmienna nazywa sie argument a raz agrument.
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
Otrzymałeś odpowiedź do umieszczonego zadania? Podziękuj autorowi za rozwiązanie!!
„Jeżeli chcecie nauczyć się pływać ,
To trzeba, żebyście weszli do wody.
Jeżeli zamierzacie nauczyć się rozwiązywania zadań,
to trzeba, żebyście je rozwiązywali”
George Polya
Otrzymałeś odpowiedź do umieszczonego zadania? Podziękuj autorowi za rozwiązanie!!
„Jeżeli chcecie nauczyć się pływać ,
To trzeba, żebyście weszli do wody.
Jeżeli zamierzacie nauczyć się rozwiązywania zadań,
to trzeba, żebyście je rozwiązywali”
George Polya
-
- Rozkręcam się
- Posty: 49
- Rejestracja: 04 cze 2012, 10:38
- Podziękowania: 50 razy
- Płeć:
import java.io.Console;
public class Zadanie13 {
public static void main(String[] agrs) {
int argument= 0;
System.out.println("Argumenty programu");
for (argument= 0; argument < args.length; argument ++){
System.out.println("Argument" + (argument + 1) + " - " + args[argument]);
}
}
}
Czyli to?
Nadal sa jeszcze dwa błędy których nie rozumiem;/
public class Zadanie13 {
public static void main(String[] agrs) {
int argument= 0;
System.out.println("Argumenty programu");
for (argument= 0; argument < args.length; argument ++){
System.out.println("Argument" + (argument + 1) + " - " + args[argument]);
}
}
}
Czyli to?
Nadal sa jeszcze dwa błędy których nie rozumiem;/
-
- Expert
- Posty: 4026
- Rejestracja: 01 kwie 2010, 15:35
- Lokalizacja: pod Lublinem - Niedrzwica
- Podziękowania: 3 razy
- Otrzymane podziękowania: 1914 razy
- Płeć:
Re: Programowanie java, pętle
To może te błędy też byś wrzuciła?
Jak ja programuję, to patrzę na komunikat błędu i numery linijek, w których są błędy
Jak ja programuję, to patrzę na komunikat błędu i numery linijek, w których są błędy
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
Otrzymałeś odpowiedź do umieszczonego zadania? Podziękuj autorowi za rozwiązanie!!
„Jeżeli chcecie nauczyć się pływać ,
To trzeba, żebyście weszli do wody.
Jeżeli zamierzacie nauczyć się rozwiązywania zadań,
to trzeba, żebyście je rozwiązywali”
George Polya
Otrzymałeś odpowiedź do umieszczonego zadania? Podziękuj autorowi za rozwiązanie!!
„Jeżeli chcecie nauczyć się pływać ,
To trzeba, żebyście weszli do wody.
Jeżeli zamierzacie nauczyć się rozwiązywania zadań,
to trzeba, żebyście je rozwiązywali”
George Polya
-
- Rozkręcam się
- Posty: 49
- Rejestracja: 04 cze 2012, 10:38
- Podziękowania: 50 razy
- Płeć:
Zadanie13.java:6 error: cannot find symbol
for <argument=0; argument < args.length; argument ++){
symbol: variable args
location class Zadanie13
Zadanie13.java:7 error: cannot find symbol
System.out.println("Argument" + (argument + 1) + " - " + args[argument]);
symbol : variable args
location: class Zadanie13
2 errors
Czyli z tego co zrozumiałam to w zlej klasie jest umieszczony? Ale nie rozumiem jak to zrobic innaczej
for <argument=0; argument < args.length; argument ++){
symbol: variable args
location class Zadanie13
Zadanie13.java:7 error: cannot find symbol
System.out.println("Argument" + (argument + 1) + " - " + args[argument]);
symbol : variable args
location: class Zadanie13
2 errors
Czyli z tego co zrozumiałam to w zlej klasie jest umieszczony? Ale nie rozumiem jak to zrobic innaczej
-
- Expert
- Posty: 4026
- Rejestracja: 01 kwie 2010, 15:35
- Lokalizacja: pod Lublinem - Niedrzwica
- Podziękowania: 3 razy
- Otrzymane podziękowania: 1914 razy
- Płeć:
public static void main(String[] agrs) {
Tablica nazywa się agrs. Zwykła literówka.
Tablica nazywa się agrs. Zwykła literówka.
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
Otrzymałeś odpowiedź do umieszczonego zadania? Podziękuj autorowi za rozwiązanie!!
„Jeżeli chcecie nauczyć się pływać ,
To trzeba, żebyście weszli do wody.
Jeżeli zamierzacie nauczyć się rozwiązywania zadań,
to trzeba, żebyście je rozwiązywali”
George Polya
Otrzymałeś odpowiedź do umieszczonego zadania? Podziękuj autorowi za rozwiązanie!!
„Jeżeli chcecie nauczyć się pływać ,
To trzeba, żebyście weszli do wody.
Jeżeli zamierzacie nauczyć się rozwiązywania zadań,
to trzeba, żebyście je rozwiązywali”
George Polya
-
- Rozkręcam się
- Posty: 49
- Rejestracja: 04 cze 2012, 10:38
- Podziękowania: 50 razy
- Płeć:
Dziekuja dziala, lecz w 1. juz z pętlą wyskakuje następujący komunikat:
Argumenty programu
Exception in thread "main" java.lang.ArraysIndexOutOfBoundsException: 2 at Zadanie13a.main(Zadanie13a.java:10)
Kod programu mam taki:
import java.io.*;
public class Zadanie13a {
public static void main(String[] args) {
int argument= 0;
System.out.println("Argumenty programu");
argument= 0;
while (argument < args.length){
argument ++;
}
System.out.println("Argument" + (argument + 1) + " - " + args[argument]);
}
}
Argumenty programu
Exception in thread "main" java.lang.ArraysIndexOutOfBoundsException: 2 at Zadanie13a.main(Zadanie13a.java:10)
Kod programu mam taki:
import java.io.*;
public class Zadanie13a {
public static void main(String[] args) {
int argument= 0;
System.out.println("Argumenty programu");
argument= 0;
while (argument < args.length){
argument ++;
}
System.out.println("Argument" + (argument + 1) + " - " + args[argument]);
}
}
-
- Expert
- Posty: 4026
- Rejestracja: 01 kwie 2010, 15:35
- Lokalizacja: pod Lublinem - Niedrzwica
- Podziękowania: 3 razy
- Otrzymane podziękowania: 1914 razy
- Płeć:
Linijkę System.out.println("Argument" + (argument + 1) + " - " + args[argument]);
wrzuć do petli while, komunikat mówi, że wychodzisz poza zakres.
Tylko jak wrzucisz do pętli to przed linijkę:
argument ++;
wrzuć do petli while, komunikat mówi, że wychodzisz poza zakres.
Tylko jak wrzucisz do pętli to przed linijkę:
argument ++;
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
Otrzymałeś odpowiedź do umieszczonego zadania? Podziękuj autorowi za rozwiązanie!!
„Jeżeli chcecie nauczyć się pływać ,
To trzeba, żebyście weszli do wody.
Jeżeli zamierzacie nauczyć się rozwiązywania zadań,
to trzeba, żebyście je rozwiązywali”
George Polya
Otrzymałeś odpowiedź do umieszczonego zadania? Podziękuj autorowi za rozwiązanie!!
„Jeżeli chcecie nauczyć się pływać ,
To trzeba, żebyście weszli do wody.
Jeżeli zamierzacie nauczyć się rozwiązywania zadań,
to trzeba, żebyście je rozwiązywali”
George Polya
-
- Rozkręcam się
- Posty: 49
- Rejestracja: 04 cze 2012, 10:38
- Podziękowania: 50 razy
- Płeć:
Dziekuje ślicznie. Mam jeszcze prośbe co do programu który bedzie sprawdzał czy liczba jest pierwszą, napisałam tak
import java.io.Console;
public class Zadanie16 {
public static void main(String[] args){
Console wierszPolecen= System.console();
String tekst= wierszPolecen.readLine("Podaj liczbe naturalna");
double liczba=Double.parseDouble(tekst);
if (liczba==1||liczba==0){
System.out.println("Nie jest liczba pierwsza");
}else{
int liczbaDzielnikow= 1;
int dzielnik= 2;
for (int dzielnik=2; dzielnik<liczba; dzielnik++){
if(liczba%dzielnik==0){
liczbaDzielnikow++;
}
}
}
}
}
import java.io.Console;
public class Zadanie16 {
public static void main(String[] args){
Console wierszPolecen= System.console();
String tekst= wierszPolecen.readLine("Podaj liczbe naturalna");
double liczba=Double.parseDouble(tekst);
if (liczba==1||liczba==0){
System.out.println("Nie jest liczba pierwsza");
}else{
int liczbaDzielnikow= 1;
int dzielnik= 2;
for (int dzielnik=2; dzielnik<liczba; dzielnik++){
if(liczba%dzielnik==0){
liczbaDzielnikow++;
}
}
}
}
}
-
- Expert
- Posty: 4026
- Rejestracja: 01 kwie 2010, 15:35
- Lokalizacja: pod Lublinem - Niedrzwica
- Podziękowania: 3 razy
- Otrzymane podziękowania: 1914 razy
- Płeć:
W pętli starczy jak bedziesz sprawdzac do pierwiastka z liczba, to przyspieszy działanie programu
dzielnik<=Math.sqrt(liczba).
Jakieś błędy wyskakują? Bo sama idea działania programu jest dobra.
dzielnik<=Math.sqrt(liczba).
Jakieś błędy wyskakują? Bo sama idea działania programu jest dobra.
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
Otrzymałeś odpowiedź do umieszczonego zadania? Podziękuj autorowi za rozwiązanie!!
„Jeżeli chcecie nauczyć się pływać ,
To trzeba, żebyście weszli do wody.
Jeżeli zamierzacie nauczyć się rozwiązywania zadań,
to trzeba, żebyście je rozwiązywali”
George Polya
Otrzymałeś odpowiedź do umieszczonego zadania? Podziękuj autorowi za rozwiązanie!!
„Jeżeli chcecie nauczyć się pływać ,
To trzeba, żebyście weszli do wody.
Jeżeli zamierzacie nauczyć się rozwiązywania zadań,
to trzeba, żebyście je rozwiązywali”
George Polya
-
- Rozkręcam się
- Posty: 49
- Rejestracja: 04 cze 2012, 10:38
- Podziękowania: 50 razy
- Płeć:
-
- Expert
- Posty: 4026
- Rejestracja: 01 kwie 2010, 15:35
- Lokalizacja: pod Lublinem - Niedrzwica
- Podziękowania: 3 razy
- Otrzymane podziękowania: 1914 razy
- Płeć:
W tej
for (int dzielnik=2; dzielnik<liczba; dzielnik++){
To co napisałaś nie jest źle. Ale wystarczy przejrzeć dzielniki do pierwiastka z liczby.
Tu masz ładnie rozpisane w Javie
http://pl.wikipedia.org/wiki/Sito_Eratostenesa
for (int dzielnik=2; dzielnik<liczba; dzielnik++){
To co napisałaś nie jest źle. Ale wystarczy przejrzeć dzielniki do pierwiastka z liczby.
Tu masz ładnie rozpisane w Javie
http://pl.wikipedia.org/wiki/Sito_Eratostenesa
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
Otrzymałeś odpowiedź do umieszczonego zadania? Podziękuj autorowi za rozwiązanie!!
„Jeżeli chcecie nauczyć się pływać ,
To trzeba, żebyście weszli do wody.
Jeżeli zamierzacie nauczyć się rozwiązywania zadań,
to trzeba, żebyście je rozwiązywali”
George Polya
Otrzymałeś odpowiedź do umieszczonego zadania? Podziękuj autorowi za rozwiązanie!!
„Jeżeli chcecie nauczyć się pływać ,
To trzeba, żebyście weszli do wody.
Jeżeli zamierzacie nauczyć się rozwiązywania zadań,
to trzeba, żebyście je rozwiązywali”
George Polya
-
- Rozkręcam się
- Posty: 49
- Rejestracja: 04 cze 2012, 10:38
- Podziękowania: 50 razy
- Płeć:
Czyli tak?
import java.io.Console;
public class Zadanie16 {
public static void main(String[] args){
Console wierszPolecen= System.console();
String tekst= wierszPolecen.readLine("Podaj liczbe naturalna");
double liczba=Double.parseDouble(tekst);
if (liczba==1||liczba==0){
System.out.println("Nie jest liczba pierwsza");
}else{
int liczbaDzielnikow= 1;
int dzielnik= 2;
for (dzielnik<=Math.sqrt(liczba)){
if(liczba%dzielnik==0){
liczbaDzielnikow++;
}
}
}
}
}
Wyskakuje sporo błędów w 12 i 13 linijce
import java.io.Console;
public class Zadanie16 {
public static void main(String[] args){
Console wierszPolecen= System.console();
String tekst= wierszPolecen.readLine("Podaj liczbe naturalna");
double liczba=Double.parseDouble(tekst);
if (liczba==1||liczba==0){
System.out.println("Nie jest liczba pierwsza");
}else{
int liczbaDzielnikow= 1;
int dzielnik= 2;
for (dzielnik<=Math.sqrt(liczba)){
if(liczba%dzielnik==0){
liczbaDzielnikow++;
}
}
}
}
}
Wyskakuje sporo błędów w 12 i 13 linijce
-
- Expert
- Posty: 4026
- Rejestracja: 01 kwie 2010, 15:35
- Lokalizacja: pod Lublinem - Niedrzwica
- Podziękowania: 3 razy
- Otrzymane podziękowania: 1914 razy
- Płeć:
Bo źle masz napisaną konstrukcję petli for.
Zamiast
dzielnik<liczba;
miałaś wpisać
dzielnik<=Math.sqrt(liczba)
Zamiast
dzielnik<liczba;
miałaś wpisać
dzielnik<=Math.sqrt(liczba)
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
Otrzymałeś odpowiedź do umieszczonego zadania? Podziękuj autorowi za rozwiązanie!!
„Jeżeli chcecie nauczyć się pływać ,
To trzeba, żebyście weszli do wody.
Jeżeli zamierzacie nauczyć się rozwiązywania zadań,
to trzeba, żebyście je rozwiązywali”
George Polya
Otrzymałeś odpowiedź do umieszczonego zadania? Podziękuj autorowi za rozwiązanie!!
„Jeżeli chcecie nauczyć się pływać ,
To trzeba, żebyście weszli do wody.
Jeżeli zamierzacie nauczyć się rozwiązywania zadań,
to trzeba, żebyście je rozwiązywali”
George Polya
-
- Rozkręcam się
- Posty: 49
- Rejestracja: 04 cze 2012, 10:38
- Podziękowania: 50 razy
- Płeć:
import java.io.Console;
public class Zadanie166 {
public static void main(String[] args){
Console wierszPolecen= System.console();
String tekst= wierszPolecen.readLine("Podaj liczbe naturalna");
int liczba=Integer.parseInteger(tekst);
if (liczba==1||liczba==0){
System.out.println("Nie jest liczba pierwsza");
}
int liczbaDzielnikow= 1;
int dzielnik= 2;
for (dzielnik =< Math.sqrt(liczba) ;dzielnik++){
if(liczba%dzielnik==0){
liczbaDzielnikow++;
}
}
}
}
I wyskakuja następujące błędy:
Zadanie166.java:12 error: ) expected
for (dzielnik =< Math.sqrt(liczba); dzielnik++ ){
Zadanie166.java:12: error: ';' expeected
for (dzielnik =< Math.sqrt(liczba); dzielnik++ ){
Zadanie166.java:12: error: illegal start of expression
for (dzielnik =< Math.sqrt(liczba); dzielnik++ ){
public class Zadanie166 {
public static void main(String[] args){
Console wierszPolecen= System.console();
String tekst= wierszPolecen.readLine("Podaj liczbe naturalna");
int liczba=Integer.parseInteger(tekst);
if (liczba==1||liczba==0){
System.out.println("Nie jest liczba pierwsza");
}
int liczbaDzielnikow= 1;
int dzielnik= 2;
for (dzielnik =< Math.sqrt(liczba) ;dzielnik++){
if(liczba%dzielnik==0){
liczbaDzielnikow++;
}
}
}
}
I wyskakuja następujące błędy:
Zadanie166.java:12 error: ) expected
for (dzielnik =< Math.sqrt(liczba); dzielnik++ ){
Zadanie166.java:12: error: ';' expeected
for (dzielnik =< Math.sqrt(liczba); dzielnik++ ){
Zadanie166.java:12: error: illegal start of expression
for (dzielnik =< Math.sqrt(liczba); dzielnik++ ){