Deklinacja Słońca w dniu 10. czerwca

Pytania o rozwiązania zadań.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Ateloiw
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 17 paź 2012, 23:21

Deklinacja Słońca w dniu 10. czerwca

Post autor: Ateloiw »

Witam, mam na ćwiczeniach z fizjografii zadanie z deklinacji Słońca. No i właśnie... zrobiłam je, ale nie wiem czy poprawnie (czy dobrze, że dodaję, a nie odejmuję do ogólnego górowania Słońca w przesileniu/równonocy wyliczone stopnie; czy dobrze przeliczyłam dni...), jeśli ktoś mógłby sprawdzić byłabym bardzo wdzięczna.
Ogólnie mieliśmy zrobić na dwa sposoby, których wyniki mogą różnić się kilkoma minutami.
Więc...
Mam obliczyć deklinację Słońca w dniu 10. czerwca dla Pieńska (51°25'N).
I SPOSÓB
21. marca
h°= (90° - fi) + ?
h°= (90° - 51°25') + ?
h°= 38°35' + ?
?:
marzec 10 dni
kwiecień 30 dni
maj 31 dni
czerwiec 10 dni
--------
81
81 x 15' = 1215'
1215':60 = 20°15'
h°= 38°35' + 20°15' = 58°50'

II SPOSÓB
22. czerwca
h°= (90° - fi) + 23°27' - ?
h°= 62°02' - ?

10VI - 22VI = 12 dni
12 x 15' = 180'
180':60 = 3°
h°=62°02' - 3° = 59°02'

Z góry dziękuję za odpowiedź .
ODPOWIEDZ